Sign In

Министар Петар Ђокић са привредном делегацијом из Нижњег Новгорода

Објављено:

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић састао се данас у Бања Луци са привредном делегацијом из Нижњег Новгорода, коју је предводио министар индустрије, трговине и предузетништва регије Нижњи Новгород Максим Валериевич Черкасов.

 

Министар Ђокић је том приликом рекао да је састанак био веома успјешан и да очекује да ће ова посјета још више подстаћи привредну сарадњу Српске и тог дијела Руске Федерације.

 

"Наша сарадња се односи на индустријску и економску размјену, али и на размјену у области културе, науке и образовања", рекао је министар Ђокић и подсјетио да је ова област најразвијеније индустријско подручје Русије.

 

Нагласио је да је сарадња Српске са руском регијом Нижњи Новгород могућа у металопрерађивачкој, аутомобилској и прехрамбеној индустрији и производњи медицинске и саобраћајне опреме.

 

Он је навео да је данашњи састанак организован поводом манифестације "Дани Нижњеновгородске области у Републици Српској", који се одржавају од данас до понедељка, 20. маја.

 

Министар индустрије, трговине и предузетништва регије Нижњи Новгород Максим Валериевич Черкасов подсјетио је да данас почињу "Дани Нижњеновгородске области у Републици Српској" и да у Бањалуку долазе одговорна лица из области којима је планирана сарадња са Српском.

 

"Постоји искрен интерес за развијање сарадње Српске и регије Нижњи Новгород. Данас и сутра ће бити одржани билатерални састанци наших предузетника и рачунамо да ће резултат тих састанака бити закључивање уговора између предузећа“, нагласио је Черкасов.

 

Генерални директор Привредне коморе Нижњеновгородске области Иван Разувајев је рекао да је велики потенцијал за сарадњу предузетника из Српске и ове руске регије.

 

Разувајев је прецизирао да постоји прилика за сарадњу у пољопривреди, аутомобилској и медицинској индустрији, као и идеја о заједничком тржишту, оснивању предузећа и покретању заједничке производње.

 

Директор Међународне агенције за иновације Јуриј Смородов, који је и шеф Канцеларије за пословну сарадњу Српске и Нижњег Новгорода, је истакао да велики простор за сарадњу постоји и да су руски привредници дошли са конкретним приједлозима, јер су упознати са богатим потенцијалима Републике Српске.

 

Привредну делегацију регије Нижњи Новгород, која је у Бањалуци, чини двадесет привредника из ове регије, а данашњем састанку је присуствовао и министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић и директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.