Sign In

Министар Петар Ђокић у Невесињу разговарао о реализацији пројекта изградње вјетроелектране "Гребак"

Објављено:

​Министар енергетике и рударства Петар Ђокић разговарао је данас у Невесињу са начелником општине Невесиње и са представницима привредног друштва "ВЕ Гребак" д.о.о. Невесиње о реализацији пројекта изградње вјетроелектране "Гребак", инсталисане снаге 50 MW и укупне вриједности око 120 милиона КМ, за коју је овом привредном друштву у јануару ове године Влада Републике Српске додијелила концесију. На састанку је представљен динамички план реализације овог пројекта.


Министар Петар Ђокић најавио је да ће вјетроелектрана "Гребак" у општини Невесиње, чија се интензивна градња може очекивати у другој половини наредне године, бити завршена и прикључена на мрежу 2021. године.


"Ове године ће се вршити припреме везане за документацију, сагласности, улазак у поступак рјешавања имовинско-правних односа, те рјешавање извора финансирања", рекао је министар Ђокић нагласивши да је изградња ове вјетроелектране велики привредни искорак и општине Невесиње и Републике Српске.


"Биће то први такав вјетропарк у Републици Српској", рекао је министар Ђокић.


Он је додао да је концесионар, који ће градити вјетроелектрану, преузео обавезу да ће максимално ангажовати локалне капацитете.


"На овај начин се окрећемо будућности, показујемо спремност да прошлост ставимо иза себе, окренемо се животу са намјером да заједно дамо допринос и створимо што је могуће више како за садашње, тако и за будуће генерације", рекао је министар.


Он је навео да је инострани партнер у оквиру компаније која гради вјетроелектрану "Гребак" са ширег подручја Хамбурга и да је показао спремност да да добре препоруке за Републику Српску.


Министар је истакао да је област енергетике најважније стратешко развојно питање Републике Српске, те најавио да ће Влада веома брзо покренути нови концесиони поступак и додијелити концесију "Електропривреди Републике Српске" за изградњу вјетроелектране "Трусина" на подручју општине Невесиње, инсталисане снаге 50 мегавата.


Он је нагласио да ће то бити два велика енергетска објекта која ће добити општина Невесиње и Република Српска, чиме се показује максимална посвећеност Херцеговини, али и пруженим шансама развоја да се максимално искористе сви извори енергије.


Технички директор фирме "Вјетроелектрана Гребак" Миралем Чампара рекао је да ће вјетроелектрана имати 14 вјетротурбина по 4,2 мегавата, висине око стотину метара, а да је испоручилац опреме један од највећих свјетских произвођача из Данске.


"Они ће нас за неколико дана посјетити. Водимо разговоре с њима, тако да би негдје до краја године и имали потписан предуговор са њима“, навео је Чампара.


Он је напоменуо да се све обавезе из динамичког плана на вријеме извршавају, те да вјерују да ће пројекат бити завршен у складу са уговором о концесији, а то је почетак 2022. године


"Ми предузимамо све мјере, уз пуну подршку локалне заједнице, Министарства и Владе, и убијеђени смо да ће тај рок бити нешто раније, односно да ће почетак пробног погона бити крајем 2021. године, што је отприлике око пола године раније него што је динамичким планом предвиђено“, рекао је Чампара.


Инвеститор Ерих Прајсла, који је сувласник фирме "Вјетроелектрана Гребак", захвалио је за подршку коју су дали ресорно Министарство и локална заједница.


"Важно је имати политичку подршку без које сигурно не би били ту гдје смо данас", рекао је Прајсла, који је са партнером Адмиром Рахимићем био на састанку.


Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић истакао је да је ова општина као стратешки циљ развоја одредила енергетику, те да сматра да ће вјетроелектране, заједно са пројектом “Горњи хоризонти", бити веома корисне, како за локалну заједницу, тако и за цијелу регију.


"Зато смо се на конкретан начин укључили у процес добијања концесије. Када је тај процес завршен, отворили смо процес експропријације кроз који ћемо помоћи инвеститору", рекао је Авдаловић.


Он је истакао да ће, када вјетропарк буде завршен, општина сваке године добијати близу милион КМ од концесије, те захвалио Влади Републике Српске, министру Петру Ђокићу и онима који су изразили интерес да улажу у овај крај.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.