Sign In

Министар Петар Ђокић у радној посјети општини Источни Стари Град

Објављено:

​Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић боравио је данас у радној посјети општини Источни Стари Град. Министар је том приликом разговарао са начелником ове општине, након чега је обишао локацију мале хидроелектране Миљацка на ријеци Миљацки, као и каменоломе Лапишница и Хреша.

Министар је потврдио је да су Влада Републике Српске и ресорно министарство одлучни да подрже све развојне пројекте на подручју општине Источни Стари Град, која има статус изразито неразвијене општине.

„Акценат будућих активности ће бити на изградњи пословне зоне на подручју Источног Старог Града, али и реализацији започетих пројеката у области пољопривреде, туризма, производње минералних сировина и дрвопрерађивачке индустрије“, рекао је том приликом министар Ђокић.

Начелник општине Гашановић је захвалио Ђокићу за посјету и разумијевање за проблеме ове локалне заједнице, изражавајући увјерење да ће Источни Стари Град убудуће имати већу подршку републичких институција.

Током обиласка локације мале хидроелектране „Миљацка“ на ријеци Миљацки, министар је рекао да ће већ у новембру бити пуштена у рад постројења ове МХЕ, инвестиције вриједне око седам милиона КМ.

Министар је истакао да су прибављене све потребне дозволе и да се радови несметано одвијају.

„Постројења ће већ у новембру бити пуштена у рад, а производња ће након тога у потпуности бити организована на мрежи и испоручиваће енергију за комерцијалне потребе“, рекао је министар Ђокић.

Министар је изразио задовољство што се динамика изградње ове мале хидроелектране одвија према плану и што се поштују еколошки стандарди.

Истакао је да је веома важна ова инвестиција, која је са грађевинског аспекта изузетно успјешан подухват, јер ће бити стабилан хидроенергетски капацитет у овом дијелу Републике Српске.

Према његовим ријечима, овај пројекат задовољава све еколошке стандарде који су веома важни и који су од великог значаја за локалну заједницу.

Инсталисана снага мини хидроелектране „Миљацка“ износи 2,5 мегавата.

Начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић рекао је да је највећа корист то што ће Источни Стари Град имати уредно и стабилно снабдијевање електричном енергијом и да ће имати корист од концесије од око 70.000 КМ годишње.

Он је додао да овај пројекат тренутно запошљава око 100 радника.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.