Sign In

Бањалучка "Еко топлана" пројекат за будућност

Објављено:

​Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић рекао је данас  да је изузетно значајно што је град Бањалука ушао у капитални пројекат изградње "Еко-топлане Бањалука" који је врло захтјеван са технолошког и економског аспекта.

"Реализација ове велике инвестиције потврдиће да је боље искориштавање био- масе у наредном периоду будућност, не само Бањалуке, већ и других локалних заједница које се упусте у овакве пројекте", оцијенио је министар Ђокић  на локацији изградње нове топлане на којој је  министар  за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић.градоначелнику Бањалуке Игору Радојичићу уручила грађевинску дозволу за приремне радове.

Он је истакао да оваквим пројектима Република Српска показује да је у тренду са свим активностима које доприносе развијању система енергетске ефикасности и заштити околине.

"Овим Бањалука рјешава врло сложен проблем са постојећом Топланом која је продуковала изузетно високе трошкове и губитке који оптерећују град и Републику Српску. Сматрам да смо на правом путу да то питање ријешимо на најбољи могући начин", нагласио је министар Ђокић.

Министар  за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић је рекла да ће изградњом овог постројења, током гријне сезоне бити незнатна емисија азотних и сумпорних оксида, а биће смањена и количина угљен-диоксида.

"Ово постројење има инсталисану снагу 49 мегавата. Град Бањалука препознао је значај заштите животне средине и прелазак са фосилних на обновљиве изворе гријања", нагласила је министар Голић.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да су данас почели радови на "Еко-топлани Бањалука" - највећем инфраструктурном пројекту у више од 10 година у овом граду, који ће ријешити највећи финансијски и комунални проблем Бањалуке.

"Инвестиција треба да износи до 35 милиона КМ. Број потрошача биће исти као и `Топлане` са пројекцијом повећања. Циљ нам је да до наредне гријне сезоне бар неки од блокова, по којим се гради `Еко-топлана`, буду у функцији, а у оној мјери у којој не буде изграђена, грађане ће гријати стара Топлана", појаснио је Радојичић.

Према његовим ријечима, рок за изградњу је седам мјесеци, а истовремено се ради на обезбјеђивању финансија.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.