Sign In

Будућност Српске у кориштењу биомасе

Објављено:

​Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић истакао је данас у Бањалуци на презентацији пројекта "Биомасом до енергетски независних, ефикасних и економичних система гријања у Српској" да је будућност Српске у кориштењу биомасе као основног енергента којег ће користити топлане.

„ Циљ Републике Српске и ресорног министарства да на овом скупу подстакне развијање једног независног система гријања који ће бити ефикасан и економичан“, рекао је министар Ђокић.

Он је нагласио да су постојећи системи гријања у Српској углавном зависни од енергената мазута и угља, чијим сагоријевањем се у ваздух ослобађају честице које загађују околину, док се кориштењем биомасе као енергента у складу са међународном политиком штити природна околина.

"Показали смо које су предности и уштеде у том правцу могуће на примјерима топлана у Градишци и Приједору, као и одређене ефекте који су остварени у Бањалуци, гдје су неке рејонске топлане прешле на кориштење биомасе", истакао је Ђокић подсјећајући на примјер Топлане Градишка и Топлане Приједор.

Министар је рекао да је ова презентација први озбиљан корак, како би у наредним годинама у Републици Српској, као што је то случај у неким другим државама, било могуће прећи на кориштење биомасе у топлификацији градова умјесто кориштења мазута и угља.

"Прелазак на биомасу подразумијева реконструкцију постојећих система гријања уз одређене технолошке промјене", навео је министар Ђокић.

Министрица управе и локалне самоуправе Лејла Решић у своме обраћању подсјетила је да је Топлана Приједор успјешно прешла на коришћење биомасе.

„Топлана Приједор је, прије преласка на кориштење биомасе имале велике трошкове који су износили чак шест милиона КМ. У децембру 2015. године пуштена је у рад Топлана на биомасу која сада загријава град 24 сата и што је најважније, не ствара огромне трошкове и губитке. “ рекла је министрица Решић, подсјећајући да је један овакав пројекат веома важан за једну локалну заједницу јер доноси бројне олакшице те да Влада Републике Српске подржава њихов развој.

Министрица је истакла да је, јако важно, развијање свијести код локалних самоуправа да је потребно ићи у сусрет новим изворима енергије који ће се, како је истакла показати ефикаснијим и економичнијим у односу на оне који су се користили претходних година.

Предсједник Међународног форума о чистим технологијама у Србији Тихомир Симић рекао је да је у побољшању квалитета живота и повећања енергетске безбједности важно почети са кориштењем биомасе.

Симић је подсјетио да је фирма "ИЕЕ ГРОУП интелигентна енергија" добила високо признање за најуспјешнији пројекат у овој години за пројекат Топлане у Градишци, који јој је додијелила међународна комисија са више од 20 експерата из Европе.

"Ово што је урађено у Топлани Градишка представља огледни модел како би требало радити јер ефекти финансијског пословања таквих топлана након три године експлоатације, са великим уштедама, гарантују отплату улазних улагања", истакао је Симић.

Он је рекао да би у Србији, ако би свих 67 градова који тренутно користе фосилно гориво за гријање прешло на биомасу, то довело до уштеде у износу од пола милијарде евра.

Предсједник управе "ИЕЕ групе" Борко Торбица рекао је да је енергетска безбједност данас најважнији аспект сваке државне и локалне заједнице.

Он је додао да Република Српска има велики годишњи спољнотрговински дефицит за набавку фосилних горива мазута и нафте, док у Србији спољнотрговински дефицит за ове намјене износи 470 милиона евра.

"Уколико би све Топлане у Србији или Републици Српској прешле на биомасу, на тај начин би дошло до подстицаја домаће потрошње јер би топлане тада за набавку биомасе пласирале новац у локалне заједнице, а било би запослено и неколико хиљада људи", истакао је Торбица.

"Топлану у Градишци у протекле три године посјетило је више од 60 делегација градова из Србије, Хрватске и Федерације БиХ, које желе овакав позитиван примјер праксе да пренесу у своју заједницу", рекао је директор предузећа "ИЕЕ Бањалука" Драгиша Зечевић Зечевић подсјећајући да ова компанија тренутно ради на више од 15 пројеката топлификације градова кориштењем биомасе, сламе и других енергената.

Данашњој презентацији пројекта „Биомасом до енергетски независних, ефикасних и економичних система гријања у Српској" присуствовали су и представници: Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Министарство финанисја, локалних заједница, ЈП „Шуме Српске“, Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност, Комисије за концесије Републике Српске, Инвестиционо-развојне банке РС, као и представници банкарског сектора.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.