Sign In

Интервју министра енергетике и рударства и предсједника Социјалистичке партије Петра Ђокића за "Независне новине"

Објављено:


НН: Како оцјењујете рад Владе и Вашег министарства?


МИНИСТАР ЂОКИЋ: Није захвално да ја оцјењујем рад Владе, али могу да у улози предсједника коалиционе партије кажем да сам лично веома задовољан овим што је остварила Влада коју предводи Радован Вишковић. Његова активност је усмјерена на постизање већег економског раста и развоја РС и спречавање негативних трендова и најава кризе, која би се могла појавити у неким развијеним земљама попут Њемачке.


НН: Спомињете кризу у Европи. Очекујете ли негативне реперкусије на РС?


МИНИСТАР ЂОКИЋ: Ми то већ осјетимо код неких наших дрвопрерађивача и закључених уговора за ову годину. Наравно, вриједност тих уговора није толика да то може битно утицати на вриједност бруто домаћег производа РС. Још је рано говорити о неким значајнијим посљедицама, међутим, ми то примјећујемо и трудимо се да на вријеме реагујемо.


НН: Шта је актуелно у Вашем министарству?


МИНИСТАР ЂОКИЋ: Радимо досљедно на реализацији Стратегије развоја енергетике до 2035. године. Максимално се трудимо да охрабримо инвеститоре да инвестирају у енергетски и рударски сектор. "Електропривреда РС" је државна компанија која има посебну специфичну тежину и потпуно је логично да је она сада након много времена носилац неких од највећих инвестиционих пројеката у енергетском сектору РС. Управо ова влада је у том смислу начинила велики искорак. Усвојен је план нових инвестиција у развој енергетских капацитета у РС, које ће градити "Електропривреда РС". Знате да имамо врло видљиву концесиону активност у РС. Изградили смо 30 мањих хидроелектрана у посљедњих неколико година, имамо и једну велику термоелектрану, имамо досад изграђено око 50 малих соларних електрана различите инсталисане снаге, вршимо припреме за изградњу великих вјетроелектрана. Такође, у производњи електричне енергије из биомасе смо направили видљиве искораке и наставићемо с таквом активности и у будућности.


НН: Да ли је у том склопу и нови закон о електричној енергији који спремате?


МИНИСТАР ЂОКИЋ: Да бисмо остали у оквиру обавеза које је РС као дио БиХ преузела према Енергетској заједници, припремамо тај закон, за који се надамо да ће га парламент РС прихватити. Такође, у погледу извршавања тих међународних обавеза очекујемо доношење закона о регулатору електричне енергије и природног гаса, преносу и тржишту електричне енергије у БиХ.


НН: У вези с гасом је било доста тумачења на шта се пристало, зар не?


МИНИСТАР ЂОКИЋ: Ма било је ту свега у погледу очекивања. Имали смо 15 састанака на различитим нивоима о овој теми да дођемо до најбољих рјешења. А најбоље рјешење је кад не рушите Устав и законе и чините одређени корак напријед ка унапређењу стања у складу с европским директивама. Мислим да је РС поступала крајње одговорно и професионално по овом питању, а на ФБиХ је да учини напор који је учинила РС.


НН: Шта могу грађани очекивати од новог закона о електричној енергији?


МИНИСТАР ЂОКИЋ: За грађане ће значити више инвестиција и квалитетније уређено стање између свих енергетских субјеката у РС. Наставићемо развијати интерконекцију са сусједним државама. Тај пројекат је тренутно у непотребном застоју, чиме се ствара велика штета РС и ФБиХ. Познато је да тај пројекат води компанија "Електропренос БиХ", која је скоро двије године у блокади својих пословних активности.


НН: Хоће ли бити поскупљења струје?


МИНИСТАР ЂОКИЋ: У овом тренутку се не разматра та опција. Наравно, ми смо изложени притисцима од стране наших произвођача електричне енергије, који траже да им се одобре додатни трошкови настали у процесу производње. РС је одавно усвојила политику ниских цијена како би струја била доступнија свим грађанима. Та политика ће се морати одржати. А да ли ће доћи до неких благих корекција цијена у корист произвођача, видјећемо након што се изврше потребне анализе. Подсјећам да је цијена киловат сата произведеног у "Електропривреди РС" најјефтинија у региону, а тражња за електричном енергијом се повећава и цијене на тржишту електричне енергије континуирано расту. Мислим да према тој чињеници треба да се односимо на адекватан начин. Ми и даље разматрамо могућност подршке и заштите социјално угрожених категорија потрошача, али нам је за то потребно много више финансијских средстава од оних које имамо. Недостајућа финансијска средства би се могла обезбиједити уколико би "Електропривреда РС" остварила већу добит па да кроз законом уређени поступак можемо дио средстава из остварене добити вратити нашим грађанима.


НН: Спомиње се реконструкција Владе, па и Ваше име. Очекујете ли да ћете Ви морати напустити Владу?


МИНИСТАР ЂОКИЋ: О реконструкцији Владе често причају непозвани људи. О томе треба да говоре они који су најодговорнији за рад Владе, а то су премијер и предсједница Републике, која му је дала мандат. Предсједник Владе ће о томе размишљати и водити тај процес онако како он сматра да је најбоље. Свакако, ово је коалициона влада и ништа се не може дешавати без консултација с коалиционим партнерима. Могућа реконструкција треба да буде питање партнера који чине Владу, а ако се персоналним промјенама рад може унаприједити, ја сам увијек за то.


НН: Да ли можда има неких најава за састанке?


МИНИСТАР ЂОКИЋ: Не, на ту тему нисмо имали састанке. Наша сарадња у оквиру постојеће скупштинске већине се одвија потпуно нормално и јако ми је драго да смо стабилна власт у региону. То је најважнији предуслов за одржавање стабилности РС и њен нормалан живот.


НН: Ја из овог што сте рекли закључујем да себи дајете пролазну оцјену?


МИНИСТАР ЂОКИЋ: Ја себе нећу оцјењивати! Могу само рећи да се много трудим да помогнем да РС напредује и да се развија.


НН: Како оцјењујете питање именовања Савјета министара и Годишњег националног плана за НАТО?


МИНИСТАР ЂОКИЋ: Јако сам разочаран тиме што ФБиХ или, конкретно, бошњачка политичка компонента блокира формирање Савјета министара и рад институција БиХ. Они имају велике неријешене проблеме унутар ФБиХ. Још нису изабрали нову федералну владу, имају проблем у појединим кантонима између Бошњака и Хрвата, дуже од десет година отворен проблем Мостара... То су питања о којима се не говори и на њих се не врши никакав притисак да то ријеше, а када се појави нека ситница у РС, онда се све пребацује на нас и додатно се проблематизује. Поред реченог, ради се и на великом притиску на РС и на кључне људе који представљају РС. Највећем притиску, скоро свакодневно, изложен је Милорад Додик, који је добио највећи број гласова у БиХ да буде српски члан Предсједништва БиХ. Они желе да спријече да Милорад Додик и РС имају већи утицај на рад институција БиХ. Крајње је дрско да се на њега врши притисак и да га оптужују да он блокира формирање институција и да жели да спријечи сарадњу с европским и евроатлантским институцијама. То је крајње тенденциозна намјера, која нема за циљ да нешто ријеши у БиХ, већ само да искомпликује. То се мора избјећи, зато што се мора поштовати демократски процес, а то је резултат избора. РС је све ове године иза нас била свјесна да је НАТО помогао изградњи и стабилизацији мира. НАТО је у тај пројект уложио и животе и велика средства и ми смо им на томе захвални. Чланство у НАТО-у је добровољан чин сваке државе и тако треба да остане. Неке су се околности у међувремену мијењале. Србија је процијенила да је за њену националну безбједност статус неутралности најбоља опција. РС је јако повезана са Србијом и то нико не треба РС спорити. То је реалност која је настала као продукт распада бивше државе, то је реалност настала Дејтонским споразумом и специјалним и паралелним везама. На крају крајева, и Аустрија је неутрална држава и потпуно нормално функционише у ЕУ и то данас нико не проблематизује.


НН: Ако дође до блокада које је најавио Милорад Додик, хоће ли РС бити спремна да трпи све посљедице које би се могле десити, превасходно економске?


МИНИСТАР ЂОКИЋ: Не бих желио да дође до блокаде, зато што ће на губитку бити цијела БиХ. Тиме би се криза и проблем БиХ непотребно продубили. При свакој кризи највећу штету трпе грађани и то би осјећали и Срби и Бошњаци и Хрвати. Очекујем да се то спријечи. СП и ја лично се залажемо за дијалог, за усаглашавање политика гдје год је то могуће. Било би неупоредиво боље, умјесто притисака и уцјена на Додика, да се искористи његова лична способност и вјештина у преговорима са другим државама и да се у нашу земљу привуче што више нових инвестиција и нових радних мјеста. То би био најбољи начин дјеловања и користио би свима. РС мора и даље да брине о заштити својих интереса и то је обавеза свих њених изабраних представника. Не смијемо бити наивни, то неће бити лако, али морамо наставити да се снагом својих аргумената боримо за своје циљеве, а има их довољно. Некада мислим да се ради о врло ружном пројекту који је замишљен негдје вани, да се све намјерно закомпликује, умјесто да се посветимо дијалогу и да кроз међусобно уважавање радимо на рјешавању животних проблема грађана.


МОЈА ДИПЛОМА НИЈЕ СПОРНА


НН: Неколицина опозиционих посланика поставила је питање валидности Ваше дипломе. Можете ли разјаснити о чему је ријеч?


МИНИСТАР ЂОКИЋ: Више пута сам рекао да моја диплома није спорна. Дао сам је на увид свима који су то тражили и могли су се увјерити у вјеродостојност моје дипломе као документа. Дуго сам у политици и могу да разумијем критику утемељену на чињеницама, али у овом случају је очигледно да се на бази подвала и неаргументованих критика покушавају компромитовати моја личност и многи резултати које сам постигао као човјек и политичар. Никада се на лажи и обмане нисам обазирао, јер бих се на тај начин само њима бавио. Моја друштвена и политичка улога су на далеко вишем нивоу и свјестан сам одговорности коју имам према људима који годинама дају повјерење мени лично и Социјалистичкој партији коју предводим, али морамо бити свјесни да је увијек било и оних који су се продавали за нечије интересе и нападали без аргумената. Никада нисам припадао таквим групама и нисам дозвољавао да ме било чиме уцјењују.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.