Sign In

Министар Петар Ђокић се на Међународном форуму "Руска енергетска седмица 2019" у Москви састао са Владимиром Путином

Објављено:

​​​​​​Министар енергетике и рударства Петар Ђокић присуствује трећем Међународном форуму "Руска енергетска седмица 2019", који се одржава у Москви. Mинистар Ђокић се том приликом састао са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином. Састанак је био прилика да се говори о енергетским питањима и стратешкој позицији земаља учесница.

Министар Ђокић је рекао да је за Републику Српску врло важно присуство на овом Форуму, који је отворио руски предсједник Владимир Путин, нагласивши да су област енергетике и њен развој од стратешког значаја за Републику.

"Овај Форум је прилика да се говори о организацији и плановима у енергетском сектору у свијету, али и о томе како унаприједити сарадњу и доћи до најбољих рјешења када је ријеч о енергетској транзицији која је захватила цијели свијет у смислу да се све више користи енергија из обновљивих извора", рекао је министар Ђокић.

Он је истакао да је присуство на Форуму битно, јер Република Српска жели да искористи нека достигнућа других земаља у енергетици.

"Ово је један од најважнијих таквих скупова у свијету, када је ријеч о актуелним питањима у области енергетике, као и плановима развоја енергетског, али и нафтног комплекса. На Форуму је више од 20 министара из разних дијелова свијета, а скупу, осим стручњака у области енергетике, присуствују и представници великих водећих међународних енергетских компанија", рекао је министар Ђокић.

Министар је том приликом разговарао и са руским министром енергетике Александром Новаком о важним пројектима Русије у енергетском и нафтном сектору у Српској.

"Говорили смо о томе да Русија учини све да охрабри компанију `Зарубежњефт` да још више пажње посвети производњи нафте у Рафинерији у Броду", рекао је министар Ђокић. Он је додао и да су разговарали и о подршци пројекту "Гаспрома", који путем фирме "Јадран нафтагас" обавља истраживање нафте у Посавини.

"То је обострано значајан пројекат", рекао је министар и додао да ће наредних дана имати прилику да се сретне и са другим важним људима у области енергетике, као и потенцијалним инвеститорима у том сектору.

Међународни форум "Руска енергетска седмица 2019" одржава се од 2. до 5. октобра 2019. године, а министар Ђокић на истом учествује на позив министра енергетике Руске Федерације Александра Новака.

​​​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.