Sign In

Потписан Меморандум о сарадњи за пројекат ХЕ „Бук Бијела“

Објављено:

Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, у име Владе Републике Српске, потписао је данас у Бањалуци Меморандум о сарадњи на пројекту изградње ХЕ Бук Бијела са замјеником директора кинеске компаније China National Aero-Technology International Engineering Corporation (АВИK) Јинлиангом Гао.

Министар Ђокић је истакао да се наведеним Меморандумом дефинишу могућности сарадње Владе Српске и кинеске компаније, која ће моћи, уз друге фирме, да учествује у јавном поступку избора извођача радова и добављача опреме.

Он је истакао да ће се потписивањем овог меморандума додатно унаприједити сарадња са кинеским компанијама које имају интерес да реализују енергетске пројекте у Републици Српској.

„ Пројекат ХЕ Бук Бијела је јако значајан за енергетски систем Републике Српске и увјерен сам да ће представници компаније АВИК, у сарадњи са представницима Електропривреде Српске и ХЕ Вишеград, наћи модел сарадње којим ће се убрзати изградња ове електране“, рекао је министар, напомињући да је за  Српску веома је значајно да постоји интересовање иностраних партнера да са Владом и `Електропривредом` сарађују у реализацији великих енергетских пројеката.

Замјеник генералног директора Гао је рекао да компанија АВИK има пуну подршку кинеске владе за реализацију овог, али и других пројеката на простору Републике Српске и региона.

"Данас смо начинили први корак и спремни смо да максимално убрзамо све анализе и активности како бисмо могли да конкретизујемо модел сарадње на реализацији овог значајног пројекта“, рекао је Гао.

China National Aero-Technology International Engineering Corporation је водећа државна компанија из Народне Републике Kине која се углавном бави реализацијом међународних инжињерских пројеката по принципу „кључ у руке“ (инжињеринг, набавка и изградња) и пружа помоћ у обезбјеђењу финансијских средстава.

Потписивању Меморандума присуствовали су и в.д. генералног директора "Електропривреде Републике Српске" Жељко Kовачевић, в.д. директора ХЕ на Дрини Недељко Перишић и помоћник министра Милан Баштинац.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.