Sign In

Министар Петар Ђокић присуствовао потписивању уговора између предузећа "Електро-Бијељина" а.д. Бијељина и конзорцијума "Телегруп и партнер"

Објављено:


Mинистар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић присуствовао је данас у просторијама предузећа „Електро-Бијељина“ а.д. Бијељина потписивању уговора за набавку материјала за реконструкцију средњенапонске и нисконапонске мрезе на подручју које покрива ово предузеће.

Укупна процијењена вриједност инвестиције од 22.500.000,00 КМ ће се финансирати на сљедећи начин: 15.000.000,00 КМ кредитна средства ЕБРД-а и 7.500.000,00 КМ властита средства привредног друштва. Данас је потписан уговор вриједан 15 милиона КМ за дио који финансира ЕБРД.

Уговор су потписали представници предузећа “Електро-Бијељина” и представници конзорцијума “Телегруп и партнери”, који се финансира од стране ЕБРД-а.

Министар Ђокић је том приликом истакао да Република Српска наставља да улаже у сектор енергетике као њену најважнију развојну смјерницу.

Према његовим ријечима, Република Српска је по том питању веома добро инвестиционо подручје и сви партнери који са сарађују у енергетском сектору задовољни су оним што им је пружила Република Српска, а и Република Српска је задовољна оним што партнери извршавају као своје обавезе према њој.

Он је навео да инвестиција у Семберију од 22,5 милиона КМ представља наставак улагања Владе Републике Српске у ову велику регију у коју је, у посљедње четири године, у енергетски сектор инвестирано више него у претходних четврдесет година, у оквиру пројеката уградње електрофилтера у Термоелектрани "Угљевик", чија је вриједност 20 милиона КМ и пројекат одсумпоравања димних гасова вриједности 80 милиона евра.

„То говори да смо као Влада водили одговорну политику и да и даље радимо на томе да спроводимо Стратегију развоја енергетике која је дефинисала да до 2035. године градимо нове капацитете и настављамо инвестирање у енергетски сектор”, оцијенио је министар Ђокић.

Министар је похвалио руководство предузећа „Електро-Бијељина” и њихово настојање да побољшају пословање и квалитет услуга, а као посебно важно указао је на партнерство са локалном компанијом у овом великом инвестиционом пројекту, што доприноси привредном развоју Републике Српске.

„Овдје имамо и партнерство са ЕБРД-ом и захвални смо им што су партнери Републике Српске на овом и другим енергетским пројектима гдје се појављују као инвеститори, што свједочи да је политика Владе Српске политика повезивања и сарадње”, истакао је министар Ђокић.

Најавио је наставак изградње енергетских објеката у Републици Српској, као што су ХЕ „Дабар” и хидроелектране на ријеци Бистрици, те заједно са Србијом реализацију пројеката изградње ХЕ „Бук Бијела”, ХЕ „Фоча“ и ХЕ „Паунци“.

Министар Ђокић је изразио задовољство што је Србија партнер Републици Српској у енергетском сектору и истакао да Република Српска жели да то партнерство јача у наредним годинама, да се још више повезује са Србијом као Република и као народ, а квалитет тог повезивања најбоље се може видјети када државе заједно инвестирају у једну или другу државу или се појављују заједно на важним пројектима.

Према његовим ријечима, у Републици Српској је планирана и изградња вјетроелектрана велике снаге, наставак изградње соларних електрана велике снаге и наставак градње малих хидроелектрана, којих је у посљедње четири године изграђено 30, а у току је изградња 10 таквих електрана.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.