Sign In

Министар Ђокић разговарао са британским амбасадором у БиХ Едвардом Фергусоном

Објављено:

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и амбасадор Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске у БиХ Едвард Фергусон разговарали су данас у Бања Луци о економској и политичкој ситуацији у Републици Српској и БиХ.

Једна од тема разговора била је измјена и допуна Стратегије развоја енергетике Републике Српске до 2035. године.

 „Приликом израде овог документа морамо остати крајње одговорни према нашим уставним обавезама и надлежностима" истакао је министар Ђокић и додао да финалну верзију допуне стратегије треба да усвоји Влада, а потом Народна скупштина.

Министар је нагласио да се о Оквирној стратегији развоја сектора енергетике БиХ не може говорити све док ФБиХ не усвоји своју Стратегију развоја енергетског сектора. 

Министар је у име Владе Републике Српске захвалио британској амбасади која је ангажовала консултантску кућу „PWC" да помогне у ажурирању Стратегије развоја енергетике Републике Српске до 2035. године и подсјетио да Српска са Великом Британијом има развијену сарадњу, те да је Велика Британија захваљујући изградњи ТЕ Станари други инвеститор у БиХ. 

Министар и амбасадор су размијенили мишљење и о могућностима за унапређење економске сарадње, а министар је истакао да Српска располаже значајним ресурсима који нису довољно искориштени, те да треба охрабрити инвеститоре да са повјерењем улажу у регион.

„Морамо се борити да се овај регион наметне као мост између истока и запада и искористити предности и потенцијале којима располажемо", навео је министар.

Британски амбасадор у БиХ  Едвард Фергусон је рекао да са ресорним министарством има одличну сарадњу кад је у питању израда допуне Стратегије енергетике Републике Српске, те да очекује да до краја мјесеца буде завршена финална верзија.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.