Sign In

Министар Ђокић у Берлину разговарао о сарадњи СР Њемачке са Републиком Српском

Објављено:

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић присуствовао је јуче, 03. јула 2018. године, у Берлину (СР Њемачка) љетњем фестивалу који се традиционално сваке године у јулу, већ 44. пут заредом, одржава у овом граду и окупља значајне политичаре и више од три хиљаде привредникa из Њемачке, као и привреднике из других европских земаља и свијета.

Том приликом, министар Ђокић је разговарао са предсједником Парламента СР Њемачке Волфгангом Шаубелом (Wolfgang Schäubel), послаником Хришћанско-демократске уније (Christlich-Demokratische Union - СDU) у Бундестагу Кристијан фон Штетеном (Christian von Stetten), затим министром здравља СР Њемачке Јенс Спахном (Jens Spahn), те Торстен Алсебеном (Thorsten Alsleben) из Привредне коморе о могућностима јачања сарадње са Републиком Српском и новим инвестицијама.

Министар Ђокић је истакао да Република Српска са европским земљама има највећи обим спољно-трговинске размјене, да је Њемачка веома значајан партнер нашој земљи, те да је политика Владе Републике Српске активан рад на убрзању привредног раста и привлачење што већег броја инвеститора.

Разговарано је највише о индустријској производњи и развоју средњег предузетништва, те о енергетском сектору, изградњи соларних, хидро и вјетроелектрана. Констатовано је да има много простора за сарадњу и да су манифестације овог типа од вишеструке користи за повезивање и размјену искустава.

Изражена је спремност за улагање у области у којима Република Српска има велике потенцијале, а представници њемачких компанија су прихватили позив министра Ђокића да посјете Републику Српску и њихов долазак се ускоро очекује.

 

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.