Sign In

Министар Ђокић у Кини разговарао са генералним директором Кинеске међународне корпорације за воде и електричну енергију

Објављено:

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић који због учешћа на Форуму о свјетском производном капацитету и пословној сарадњи борави у службеној посјети Народној Републици Кини, разговарао је данас са Лиу Зенгом /Liu Zenghue/, генералним директором Кинеске међународне корпорације за воде и електричну енергију /China International Water and Eletric Corporation - „CWE“/.

Министар Ђокић је истакао да му је част што је дио догађаја какав је Форум о свјетском производном капацитету и пословној сарадњи који се у Кини данас и сутра одржава у граду Вухан (Wuhan) , провинција Хубеи (Hubei).

„Увијек се радујем сарадњи са кинеским компанијама које су до сада показале да желе дугорочне пријатељске и партнерске односе са Републиком Српском“, рекао је министар Ђокић.

Министар је подсјетио да Влада Републике Српске са Кинеском међународном корпорацијом за воде и електричну енергију има потписан Меморандум о сарадњи и додао да се нада да ће заједно, на обострану корист, успјешно реализовати зацртане циљеве.  

Лиу Зенг, генерални директор Кинеске међународне корпорације за воде и електричну енергију је истакао да је њихова матична компанија „Три клисуре“ /Corporation Three Gorges – „CTG“/ највећа хидроенергетска компанија у свијету чија укупна вриједност имовине износи један трилион америчких долара. Подсјетио је да је та компанија изградила највећу хидроелектрану, те истакао да је и основана како би постала лидер у области зелене енергије и обновљивих извора.

Он је исказао велику заинтерованост компаније за пројекат ХЕ „Дабар“ и друге пројекте у систему Горњи хоризонти, а у складу са потписаним Меморандумом о сарадњи.

Нагласио је да је пар пута разговарао са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, те да је тада констатовано да је Републици Српској и БиХ потребна модернизација и реконструкција саобраћајне и енергетске инфраструктуре, која је носилац економског развоја једне земље. 

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.