Sign In

Министар Петар Ђокић се обратио учесницима конференције "Веће плате и бољи услови рада за останак радника у РС"

Објављено:

​Министар енергетике и рударства Петар Ђокић обратио се данас у Бања Луци учесницима конференције под називом „Веће плате и бољи услови рада за останак радника у Републици Српској“, коју је организовао Савез синдиката Републике Српске поводом 27 година свог постојања и рада.


Министар Петар Ђокић је том приликом истакао да је увјерен да ће ова конференција дати допринос проналажењу најбољих начина како да се стимулише пословна заједница да се и даље креће путем развоја и да кроз тај развој остварује онај циљ који је за свијет рада и најважнији, а то је повећање цијене рада и платa.


Министар је рекао да се Влада Републике Српске свих претходних година кретала у том правцу и успјевала да повећа и просјечну плату у РС и да обезбједи раст плате у многим секторима РС.


„То је све резултат разумијевања и сарадње коју је Влада успијевала да постигне кроз трипартитни дијалог, заједно са синдикатима и представницима пословне заједнице. Влада и даље има намјеру да проводи мјере економске политике и да ради на повећању плата. Она је низом законских рјешења и мјера економске политике и кроз договор са Савезом синдиката, Привредном комором, Унијом удружења послодаваца дефинисала да ће се бавити питањем подршке расту плата, али прије свега питањем раста и развоја, јер без развоја нема ни раста плата“, рекао је том приликом министар Ђокић.


Министар је такође истакао да смо сви свјесни чињенице да дио грађана покушава свој животни пут усмјерити на нека друга подручја, ван наше државе.


Према његовим ријечима, миграције тог типа су данас карактеристика свијета, не само наше државе.


„Када бисмо у томе били усамљени, онда би се требали јако забринути. Али, када видимо да се миграције одвијају у оквиру и других европских и ваневропских држава са истим циљем са којим одлазе и наши људи одавде, онда морамо само да разумијемо тај проблем и да у оквиру њега дјелујемо, са циљем да га ублажимо, односно да смањимо штетне посљедице које нам наноси, а то је одлазак продуктивног становништва и квалитетне радне снаге, оне која је данас ту и оне која носи потенцијал за будуће вријеме“, закључио је министар Ђокић.


На крају свог излагања, министар Ђокић је нагласио да ће Влада РС наставити пружати подршку разговорима на ову тему и да подржава све напоре који воде ка побољшању стандарда и живота наших грађана.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.