Sign In

Министар Петар Ђокић на Округлом столу у Сарајеву

Објављено:

Министар Петар Ђокић учествује данас у Сарајеву на округлом столу под називом „Производња електричне енергије за властите потребе“. Округли сто организује огранак Међународног савјета за велике електичне системе „CIGRE BiH“. 
Основни циљ организовања округлог стола је да се кроз дискусију и презентацију адекватних учесника анализира тренутно стање и на основу тога предложе могућа рјешења за неке од непознаница у систему производње електричне енергије за властите потребе.
Министар Ђокић је нагласио да је данашња расправа била у функцији бољег и квалитетнијег разумијевања питања енергетске транзиције у које је ушла Босна и Херцеговина.
„Данашња расправа иде у правцу развијања свијести о томе колико су реформе неопходне, колико је трансформација битна у том сектору и који су крајњи ефекти, односно које су крајње мјере које у будућности морамо предузимати да бисмо испунили не само очекивања, него да бисмо енергетску транзицију спровели што је могуће безболније", рекао је министар Ђокић.
Додао је да је енергетска транзиција процес који ће трајати више деценија и да је јако важно да Република Српска иде у корак са свијетом који очекује провођење одређених активности по том питању. Подсјетио је да ће Република Српска ускоро ући у процедуру усвајања закона о обновљивим изворима енергије, којим ће на други начин регулисати веома важна питања из области зелене, тј. обновљиве енергије.
На округлом столу, гдје је било око 60 учесника, било је ријечи о начинима прикључивања обновљивих извора на дисктрибутивну мрежу, о еконоомским аспектима прикључења и производње електричне енергије из обновљивих извора, законским и регулаторним оквирима у Босни и Херцеговини те о производњи електричне енергије из угла просумера .
Наредне седмице поменуте теме биће разматране и у Пољкој гдје ће боравити министар Петар Ђокић како би се активно испратиле све промјене у систему енергетике.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.