Sign In

Министар Петар Ђокић на Пословном форуму у Пољској

Објављено:

Министар енергетике и рударства Петар Ђокић борави у дводневној посјети Републици Пољској. Министар данас у Варшави учествује у раду Пословног форума коме присуствују званичници и министри из 25 европских земаља, САД-а и Европске комисије.

Основне теме форума су побољшање енергетске ефикасности и примјена чисте енергије, укључујући и секторе обновљивих извора енергије, нуклеарне енергије и управљања угљеником. На форуму ће бити истакнуте најбоље праксе енергетске сајбер безбједности и промовисана нова капитална улагања у кључну енергетску инфраструктуру.

„Бројне су теме о којима овдје говоримо, оно што је нама јако занимљиво јесте да чујемо како се велике успјешне земље припремају за предвиђање утицаја климе, затим да испратимо израду анализе и процјену рањивости за преносне системе електричне енергије и гаса. Имамо прилику чути различита искуства о могућностима у енергетским транзицијама са ниским садржајем угљеника, говоримо о обезбјеђивању енергетских система и улози природног гаса у транзицији енергије. Изузетно је важно да чујемо искуства о развоју паметних градова и енергетских технологија будућности јер је то нешто што нас очекује у наредном периоду“, рекао је министар Ђокић. Такође, једна од тема форума је и представљање перспективе водоника, те финансирање и технологије нуклеарне енергије.

Министар Петар Ђокић у Пољској борави на позив министра за климу и животну средину Републике Пољске и министра енергетике САД-а Микала Куртике и Џенифер Гранхолм. Сутра ће присуствовати министарском састанку Партнерства за трансатлантску сарадњу у области енергије и климе (P-TECC) што представља иницијативу основану од стране Стејт департмента и у раду исте учествује 25 земаљa.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.