Sign In

Министар Петар Ђокић на министарском састанку у Варшави

Објављено:

Министар енергетике и рударства Петар Ђокић, током боравка у Варшави на Пословном форуму, присуствовао је министарском састанку Партнерства за трансатлантску сарадњу у области енергије и климе.  Фокус састанка био је на заједничком закључку да без међународне сарадње није могуће пронаћи рјешења за транзицију властитих енергетских система ради смањења емисије штетних гасова.

Министар Ђокић је изјавио да је веома значајно да је Српска, као дио структуре у БиХ, присутна на овом скупу и да јој се даје значај у међународној активности. Он је указао да је огроман притисак да све земље доносе веома јасне програме смањења емисије штетних гасова, а то значи да се из производње потискују термоелектране, односно све електране које користе фосилна горива.

"То је нека нова будућност која нас очекује у наредним деценијама", изјавио је Ђокић.

Основне теме састанка у Варшави биле су побољшање енергетске ефикасности и примјена чисте енергије са посебним значајем на утицај обновљиве енергије и извора обновљиве енергије, нуклеарне енергије и управљања угљеником. Ђокић је рекао да је карактеристика овогодишње конференције то да је из године у годину све већи притисак на све земље које имају угљене базене што налаже домаћим властима у свим државама да убрзано раде на транзицији властитих енергетских система.

„Тај процес је изузетно скуп и биће потребно да се у наредном периоду проналазе начини финансирања овог изузетно важног пројекта за сваку земљу. Без велике међународне активности и сарадње у овој области није могуће пронаћи нова рјешења”, нагласио је Ђокић.

Министар Ђокић је дводневну посјету Пољској искористио за више билатералних састанака са министрима из других држава.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.