Sign In

Министар Петар Ђокић са кинеским инвеститорима

Објављено:

Министар енергетике и рударства Петар Ђокић, након обиласка локалитета на којима је могућа сарадња са страним инвеститорима , састао се у свом кабинету са потенцијалним партнерима из Kине, представницима Kинеске националне аеро-технолошке корпорације за међународни инжењеринг /АВИK/.

Министар Ђокић је нагласио да простора за сарадњу и те како има.  “За нас је од великог значаја да је тако велика компанија, која има 500.000 запослених, исказала интерес да буде партнер Републици Српској”, навео је Ђокић.

На данашњем састанку истакнуто је да је Република Српска кинеским инвеститорима интересантна због енергетских потенцијала, због богатства тзв.зелене енергије што странци виде као посебно профитабилан потенцијал.

Састанак је био прилика да ссе представе актуелни пројекти, као и планови за наредни период.

Министар Ђокић је подсјетио да је концепт изградње хидроелектрана „Бук Бијела“, „Фоча“ и „Паунци“ у систему „Горња Дрина“ промијењен, укључивањем Србије, са којом ће Српска заједно градити ове капиталне објекте.

„Kинези су заинтересовани да обезбиједе финансирање и да буду извођачи, то је модел који су понудили. Они нису заинтересовани, нити ми имамо интерес да улазе у капитал, већ да нам буду партнери у извођењу и финансирању„, појаснио је Ђокић.

Он је напоменуо да се на пројекту „Бук Бијела“ радило веома дуго и да је у великој мјери припремљен.

„Основна инфраструктура је припремљена, то су приступни путеви, објекти за смјештај радног особља, вода, електрична енергија, а у близини објеката се налази развијена високонапонска мрежа, која може да преузме енергију која ће се ту производити„, рекао је Ђокић.

Он је навео да је ова компанија заинтересована и за градњу три мале хидроелектране на ријеци Бистрици и једне на ријеци Јањини, које би заједно имале инсталисану снагу 45 мегавата, а које би градила „Електропривреда Српске“.

​​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.