Sign In

Министар Петар Ђокић на обиљежавању 70 година МХЕ "Власеница"

Објављено:

​Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић присуствовао је данас у Горњем Залуковику обиљежавању 70 година постојања и рада мале хидроеелктране "Власеница".

Министар Ђокић је том приликом рекао да је мала хидроелектрана у Горњем Залуковику вриједна пажње и зато што је у вријеме када је изграђена трасирала пут економског развоја регије Бирач, али и тадашње БиХ.

"За нас овај објекат значи нешто додатно, а то је да је он све ове године био својеврстан едукативни центар, ког су посјећивале бројне генерације ученика електротехничких школа које су овдје могле практично да спознају шта значе овакви објекти и како се у њима одвија процес производње електричне енергије", рекао је министар Ђокић.

Он је истакао велики значај оваквог објекта за Републику Српску. Према његовим ријечима, то показује да је будућност у изградњи малих електрана могућа, те да је оправдано и оно што се до сада изградило.

"У њих је укупно инвестирано или ће бити инвестирано око 350.000.000 КМ", рекао је министар Ђокић и додао да је до сада у Републици Српској изграђено 29 малих хидроелектрана сличних овој и да је 10 у изградњи.

Директор ЗЕДП "Електро-Бијељина" Васо Арсеновић је рекао да је ово
значајан јубилеј за МХЕ "Власеница", која функционише у оквиру "Електро-Бијељине".

"Ова хидроелектрана је дала значајан допринос у развоју ове регије. Наша мини хидроелектрана је у раним годинама постојања била замајац привредног развоја за шире подручје у тадашњој држави, а посебну улогу имала је у снабдијевању становништва електричном енергијом у ратним условима, када је била једини извор енергије. У протеклом периоду смо уложили одређена средства у реконструкцију постојења, а, с обзиром на њен значај, у плану су и нова улагања, како бисмо имали стабилну производњу и јак електрпенергетски систем, у ком значајно мјесто заузима и МХЕ "Власеница", изјавио је директор Арсеновић.

Данашњем обиљежавању 70 година од изградње мале хидроелектране у Горњем Залуковику присуствовали су и званичници општине Власеница, те представници "Електропривреде Републике Српске".Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.