Sign In

Министар Петар Ђокић у посјети Рафинерији нафте Брод

Објављено:

​Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић боравио је данас у радној посјети Рафинерији нафте у Броду. Министар се том приликом састао да руководством рафинерије, након чега је обишао производне погоне овог привредног друштва.

Министар је том приликом рекао да се руководство "Зарубежњефта" изјаснило да ова компанија остаје у Српској и да ће покушати да унаприједе пословне активности с циљем побољшања економских услова.

Министар је нагласио да радује чињеница да ће бити настављена сарадња Владе Српске и "Зарубежњефта", а посебно да је данас пуштена у рад нова котловница у Рафинерији Брод.

Министар је истакао да ће у трећем кварталу наредне године бити завршени радови на реконструкцији постројења у Рафинерији нафте, те да би у функцију требало да буде стављен и продуктовод којим би се Рафинерија нафте снабдијевала гасом.

"То ће омогућити њено економичније пословање, побољшање квалитета производње те отклањање проблема у пословању", рекао је министар након састанка са руководством Рафинерије Брод.

Он је изразио увјерење да Рафинерија нафте у Броду и компанија "Зарубежњефт" имају јасне планове рада и развоја што значи да ће радници остати на послу.

Министар Ђокић је рекао да није било отпуштања радника у Рафинерији, те да их има 743, а да је 59 узело плаћено и неплаћено одсуство.

Замјеник генералног директора "Зарубежњефта" Игор Шћелкунов нагласио је да се ради на развоју Рафинерије нафте и да се "Зарубежњефт" неће повући из Српске.

"Циљ нам је да поново покренемо Рафинерију нафте и да њен рад буде што ефикаснији. Желимо смањити постојеће трошкове, а то ће бити ријешено гасификацијом која је предвиђена", рекао је он.

Шћелкунов је оцијенио да радници имају посао и да им се редовно измирују све обавезе.

"Све компаније желе да имају мање запослених са више квалификација. То значи да би имали и више плате, а ми желимо да повећамо фонд за стимулацију наших радника", истакао је Шћелкунов и додао да радници у Рафинерији Брод тренутно демонтирају стара постројења која нису у погону и по 30 година.

Он је навео да је представницима Владе Српске презентовано да четири актива "Зарубежњефта" у Српској раде у истом режиму.

"'Нестропетрол' ради у истом режиму, а планирамо изградњу нових и обнову постојећих бензинских станица. Рафинерија уља Модрича такође послује уобичајено, али нам је циљ да проширимо тржиште и имамо већи капацитет прераде уља", рекао је он и навео да је капацитет Рафинерије уља 60.000 тона, а тренутно производи 11.000 тона.

Шћелкунов је напоменуо да "Оптима група" има задатак да врати ниво продаје деривата.

Изразио је чврсто увјерење да ће успјешна сарадња "Зарубежњефта" и Владе Српске бити настављена и у наредном периоду.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.