Sign In

МИНИСТАР ЂОКИЋ О САНКЦИЈАМА ЕНЕРГЕТСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

Објављено:

Мислим да је и овај пут Секретаријат енергетске заједнице донио погрешну одлуку, зато што у претходном периоду није искористио свој утицај који је могао да искористи да неусаглашена и нерјешена питања која су предмет ове одлуке рјеши на другачији начин.

Република Српска је у претходном периоду, који траје већ неколико година, била веома досљедна и упорна у извршавању обавеза из Другог и Трећег енергетског пакета.

Највећи дио тог посла је водило Министарство енергетике и рударства и Влада РС у сарадњи са Министарством спољне трговине и економских односа БиХ.

Од 2015. године до данас смо одржали мноштво састанака на којима смо разговарали о тим питањима.

Најспорније је било питање усвајања закона о регулатору електричне енергије и природног гаса, преносу и тржишту електричне енергије у БиХ и по том питању смо имали разне обрте, од ситуације када је Република Српска имала тешкоће да прихвати нека рјешења на начин како су предлагана, као и ФБиХ.

Ми смо се сво вријемe принципијелно понашали, схватили смо своје обавезе које имамо према Енергетској заједници и били смо спремни да их извршимо, али смо у исто вријеме увијек истицали да не смијемо у том процесу кршити Устав Републике Српске, Устав БиХ, тј. Дејтонски споразум, нити законска рјешења која у тој области имамо. Сушина цијеле приче је да сви морају да дјелују у складу са уставом и законом.

Подсјећам да је сектор енергетике у искључивој надлежности ентитета и да су ентитети носиоци свих активости у тој области.

С тим у вези, Република Српска је још 2018. године усвојила Закон о гасу који је у већој мјери био усаглашен са Трећим енергетским пакетом. Насупрот томе, ФБиХ је област гаса регулисала Уредбом о организацији и регулацији сектора гасне привреде из 2007. године, која није усаглашена ни са Другим ни са Трећим енергетским пакетом и нема свој Закон о гасу, већ жели да то питање пренесе на ниво БиХ.

На Енергетском самиту у Неуму 2019. године смо се потписивањем заједничке изјаве предсједника влада Републике Српске и ФБиХ, ресорних министара, директора Секретаријата Енергетске заједница и једног броја амасадора обавезали да ће Република Српска и ФБиХ дати сагласност на пренацрт закона о регулатору електричне енергије и природног гаса, преносу и тржишту електричне енергије у БиХ, што смо ми са своје стране и учинили, Сматрали смо да смо тиме завршили посао и да такав закон може да иде у парламентарну процедуру, односно да буде предложен преко Савјета министара БиХ. Међутим, Влада ФБиХ није испоштовала свој дио обавеза и договора и још није дала сагласност на тај преднацрт.

Они су тражили да се питање гаса регулише посебним законом, а не кроз ово законско рјешење, што би било изван устава и постојећих закона. У том смислу су одступили од договора и обавеза које су требали извршити и нису показали ту врсту одговорности према Енергетској заједници.

Текст преднацрта закона је усаглашен и већ сутра може бити упућен у даљу процедуру. Позивам предлагача овог закона министра спољне трговине и економских односа БиХ да стави овај преднацт пред Савјет министара БиХ.

Друго питање на које се односе мјере Енергетске заједице је питање течних енергената. Тачно је да у том смислу нисмо пуно напредовали, али то није било због нас, напросто није било интереса са друге стране да радимо на том питању.

Формирана је радна група за израду нове одлуке, али се њени чланови нису састајали и нису на томе радили.

Ми смо увијек били спремни да учествујемо у раду те радне групе и увредљиво је ако се каже да ова одлука још није донесена зато што је Република Српска имала неке посебне интересе и зато што је штитила домаћег произвођача, тј. Рафинерију нафте у Броду.

Овдје је битно напоменути да Рафинерија нафте у Броду не ради већ двије године и није тачно да смо ми на тај начин штитили њене интересе. Ми смо у току ове двије године могли завршити овај посао, али није било воље са стране ФБиХ, па и самог Секретаријата ЕЗ. Није било напора који би били довољни да ријешимо ово питање. Република Српска је опредијељена да ријеши ово питање и да се донесе одлука која ће бити усклађена са европским стандардима, али је јако битно да ту одлуку након њеног доношења поштују сви.

С тим у вези, битно је споменути да смо ми покренули питање маркирања горива на нивоу БиХ, како би спријечили увоз и стављање у промет одређених врста течних енергената који не одражавају квалитет који је потребан и који када се користе наносе директну штету потрошачима, који купују неквалитетно гориво које оштећује моторе и на већем утрошку горива имате мање пређених километара.

Наглашавам да смо спремни да радимо на томе и да чланови радне групе већ од сутра наставе активности на усаглашавању текста нове одлуке.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.