Sign In

Министар Ђокић у Требињу: Српска је показала озбиљност и одлучност у развоју енергетике

Објављено:

​Министар енергетике и рударства Репубике Српске Петар Ђокић рекао је данас на годишњој конференцији Мјешовитог холдинга “Електропривреда Републике Српске” у Требињу да без стратешког планирања нема квалитетног развоја нити је он могућ. Република Српска у том смислу је показала одлучност, озбиљност, као професионалност, што се види у достигнутом нивоу економског развоја.

“Сектор енергетике у Српској је можда и најважније привредно подручје чији су потенцијали у функцији даљег, врло квалитетног, а можемо говорити, и убрзаног економског раста”, рекао је министар Ђокић.

Он је рекао да се то, прије свега, огледа кроз развој нових инвестиција у наредном периоду, у складу са Стратегијом развоја енергетике РС до 2035. године којом је предвиђено улагање око 11,5 милијарди марака.  Неке од њих су већ у току, а посебну пажњу заслужују оне активности које ће бити започете ове и наредне године.

“Све реализоване активности у енергетском систему Српске су уско повезане са смјерницама Енергетске заједнице. Ми смо веома посвећени да те ставове и смјернице разумијемо и имплементирамо онако како су дефинисане. Зато су наши напори у претходним годинама били тако велики и имамо видљиве резултате”, рекао је он.

Kао резултат тих активности, истакао је министар, упустили смо се у важну реформу енергетског сектора Републике Српске, у којој највише учествује Електропривреда Републике Српске. Та реформа подразумијева либерализацију тржишта по моделу организације европских држава. Једна од важних каратеристика те реформе је раздвајање дјелатности унутар енергетског система, односно унутар система ЕПРС, кроз одвајање производње, дистрибуције и снабдијевања, затим дефинисање регулисаних и дјелатности које то нису, као и њихово раздвајање. Ми смо у том смислу, каже он, направили велике кораке и већ имамо значајне резултате. Ђокић је нагласио да је у том процесу  велику подршку и помоћ пружила Амбасада Велике Британије у БиХ.

“Данас се тај поступак одвија у оквиру пет електродистрибутивних предузећа. У наредној фази долазе на ред и преосталих пет производних предузећа. Након тога ће бити заокружен реформски процес чији је циљ да побољша позицију ЕПРС у енергетском сектору и регионалним оквирима, да је учини снажнијом, конкурентијом, тако да може издржати ударе и утицаје других енергетских тржишта, европских прије свега. Наш циљ је да имамо електропривреду која ће бити организована на најмодернијим темељима. У претходној години је смањен укупан број запослених кроз отпремнине, што јесте био трошак, али нисмо хтјели ниједног радника да избацимо на улицу. Желимо споразумним рјешењима да нађемо начин да се задовоље како интереси Републике и ЕПРС, тако и радника”, рекао је министар Ђокић.

Процјењује се да ће се кроз процес раздвајања ових дјелатности учинити ефикаснијим и функционалнијим сва предузећа у енергетском систему, а да ће се дистрибутивна предузећа више посветити побољшању својих услуга грађанима кроз развој капацитета преноса и  улагање у мрежу, што је изостајало у претходним деценијама.

“Треба рећи и да ми имамо доста стару мрежу која трпи велике ударе усљед елементарних непогода и других спољашњих фактора. Због тога на појединим подручјима имамо неквалитетно и нередовно снабдијевање електричном енергијом. Након фазе реструктурисања, то ће се промијенити па ћемо у наредним годинама имати далеко квалитетнију мрежу и систем повезивања. Систем јавног снабдијевања ће тако преузети нову улогу и биће посвећен само активностима који се тичу крајњег купца”, рекао је министар Ђокић новинарима.

Либерализација тржишта доноси и могућност да наши грађани и други корисници могу слободно набављати електричну енергију и сами бирати од кога ће је купити. Међутим, генерална је оцјена да ће Електропривреда РС још дуго бити та која ће наше грађане моћи снабдијевати квалитетно, а да ће те услуге грађани прихватати.

Министар Ђокић сматра да је веома важно то што ће први пут од почетка процеса реформе, инициране доношењем новог Закона о електричној енергији, бити препознати грађани којима ће се одобрити субвенције.

“Поступак дефинисања и категоризације субвенционисаних потрошача ће бити утврђен у наредном периоду у сарадњи са Министарством рада и социјалне заштите РС. Свакако, у тај процес ћемо сви бити укључени да би се те категорије на најбољи начин дефинисале. Њих морамо да одовојимо од осталих потрошача, који могу да изнесу трошак. Морамо схватити да је електрична енергија ресурс наше републике и да он не може бити само у функцији социјалних потреба, него и развојних, који доприносе пуњену буџета и обезбјеђивању средстава за подршку привредном расту и развоју”, истакао је министар и додао да у том смислу жели подржати напоре које чини ЕПРС и њен менаџмент.

“Свјесни смо да је ЕПРС један велики сложени систем, конгломерат различитих врста односа и интереса које треба повезати и помирити. Потребно је велико умијеће и посвећеност да би се он одржао”, додао је он.

Нагласио је да се приликом реализације свих инвестиционих пројеката примјењују сви стандарди у области заштите животне средине додајући да у прилог томе говори чињеница да је много новца уложено у одсумпоравање производних постројена у Термоелектрани Угљевик, чиме је емисија штетних гасова смањена на најмању могућу мјеру, али су и сачувана многа радна мјеста.

Говорећи о сарадњи са Енергетском заједницом и осталим државама Европе, он је рекао да је при крају имплементација трећег енергетског пакета и да Српска може бити веома поносна на све оно што је у том смислу учинила.

“Спровели смо бројне реформе до сада, на некима тренутно радимо, а спремни смо и за све које слиједе. Суочавамо се и са неким проблемима у реализацији. Они се највише односе на политичко поимање овог питања у Федерацији БиХ, за које мислимо да је погрешно. Оно би морало бити другачије како бисмо избјегли проблеме и санкције које погађају цијелу БиХ”, рекао је министар Ђокић.

Оријентација Српске у наредном периоду усклађена је са активностима које се спроводе у Европи. Радиће се највише на декарбонизацији, односно улагању у сектор који се бави обновљивим изворима енергије, снагом вјетра и сунца, а дјелимично и биомасом.

“Очекујем да ћемо у наредним годинама имати нове велике инвестиције за изградњу вјетроелектрана, као и соларних електрана. Посебан акценат ћемо ставити на подстицање грађана на улагања у изградњу мањих соларних електрана и производњу енергије за домаћинства или производне погоне. Потребно је дефинисати нову политику, посебно кроз нови закон о обновљивим изворима енергије, чија је израда у току”, најавио је Ђокић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.