Sign In

Министри Ђокић и Малешевић са ректором Нижегородског државног лингвистичког универзитета Борисом Андрејевичем Жигалевим

Објављено:

Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић и министар просвјете и културе Дане Малешевић разговарали су данас у Бањој Луци са ректором Нижегородског државног лингвистичког универзитета Борисом Андрејевичем Жигалевим.

Министар Ђокић је изразио задовољство због посјете ректора Нижегородског државног лингвистичког универзитета и истакао да постоји огроман потенцијал за сарадњу између Републике Српске и области Нижњи Новгород.

Министар просвјете и културе Дане Малешевић је упознао ректора Нижегородског државног лингвистичког универзитета са студијским програмима катедри за стране језике Универзитета у Бањој Луци и Источном Сарајеву и изразио наду да ће бити успостављена сарадња тих универзитета са Нижегородским државним лингвистичким универзитетом.

На састанку је констатовано да је одлучно започета сарадња и да се очекује да ће у што скоријем периоду бити потписан Споразум о сарадњи између Владе Републике Српске и области Нижњи Новгород, те да ће потписивањем тог споразума бити створени услови за развој сарадње како у области образовања и културе, науке и технологије, тако и у области привреде.

„Веома се радујемо сарадњи са Вашим Универзитетом и спремни смо пружити пуну подршку, јер је област образовања, науке и културе од изузетног значаја и представља темељ за дугорочну сарадњу наших земаља“, навео је министар Ђокић.

Ректор Нижегородског државног лингвистичког универзитета Борис Жигалев је истакао да њихов универзитет ове године прославља 100 година свог постојања и представио студијске програме на којима се изучавају страни језици.

 Поред катедри за енглески, француски, италијански, њемачки, мађарски, кинески и турски језик, посебна пажња је у посљедње вријеме усмјерена на изучавање језика народа источне Европе, због чега су на овом универзитету отворене катедре за српски и пољски језик“, рекао је ректор Жигалев.

Ректор Жигалев је истакао да у Русији постоје само два лингвистичка универзитета, од којих је један у Москви, а други у Нижњем Новгороду.

„Поред студија језика, наш универзитет такође има студијске програме као што су међународни односи, новинарство, маркетинг, менаџмент и туризам“, навео је Жигалев.

Ректор је истакао да је задовољан због потписивања Споразума о сарадњи између Нижегородског државног лингвистичког универзитета и Паневропског универзитета у Бањој Луци, те да ће заједнички дјеловати у циљу организовања научних конференција и размјене студената и професора.

„Такође, изражавам задовољство због стварања претпоставки за будућу сарадњу са Универзитетом у Бањој Луци и захваљујем министрима на спремности да пруже пуну подршку развоју сарадње са области Нижњи Новгород“, закључио је Жигалев.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.