Sign In

ОД ВЕЛЕЊА ПРЕУЗЕТИ ПОЗИТИВНА ИСКУСТВА

Објављено:

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је Срни да делегација Српске борави у посјети Велењу с циљем развоја сарадње са компанијама као што је "Горење", али и преузимања позитивних искустава ове локалне заједнице у којој се налази термоелектрана која снабдијева највећи дио Словеније.

Министар Ђокић каже да је Велење специфична општина у Словенији, која је веома отворена за сарадњу са другим општинама са подручја бивше Југославије.

"Ми са њима веома добро сарађујемо. Ово је други пут да смо организовали овакву посјету, која отвара нове могућности сарадње", рекао је министар Ђокић.

Он је навео да се у Велењу налази термоелектрана која снабдијева електричном енергијом највећи дио Словеније, а дио струје продаје у иностранству.

"Термоелектрана у Велењу даје трећину укупне производње електричне енергије. Нама је занимљиво да видимо њихова искуства, на који начин је позиционирана термоелектрана у односу на локалну заједницу и како стварају услове за даљи развој општине, јер ми имамо такве заједнице у Гацку и Угљевику", рекао је министар Ђокић.

Он каже да треба утицати на менталитет људи који живе у овим локалним заједницама да се окрећу ка неким другим дјелатностима, а не да буду искључиво везани за термоелетране, додајући да је такав случај са мјештанима Велења, који се баве различитим дјелатностима.

Министар Ђокић истиче да је Велење у том смислу отворена заједница, која је спремна за сарадњу.

"Они су у том смислу напредовали и имају одличне разултате. Желимо да чујемо њихова искуства и да разговарамо о пројектима на којима бисмо могли да сарађујемо јер су они и на подручју екологије много урадили", рекао је министар Ђокић.

Он је навео да су могући и други видови привредне сарадње јер су фирме, као што је "Горење", веома присутне на тржишту Српске, која је заинтересована да се укључи у програм подршке њихове производње, односно да се неке компоненте за њихове производе израђују у Републици Српској.

"О томе смо већ раније разговарали и сматрам да би сада требало да се настави са тим активностима", рекао је министар Ђокић.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је да ће Српској бити корисна искуства из Велења, јер су у овој словеначкој општини реализовани неки пројекти који су добрим дијелом финансирани средствима ЕУ.

"Неколико компанија у области енергетике из Словеније послује у Српској и са њима имамо веома успјешну сарадњу. Словенија је веома значајан партнер за Српску јер вриједност извоза у Словенију износи више од 200 милиона КМ, што чини десет одсто укупног извоза", каже министар Клокић.

Градоначелник Велења Бојан Контич рекао је да данашња посјета делегације из Српске представља надоградњу досадашње успјешне сарадње.

Он је додао да постоји могућност сарадње у заједничким пројектима који би били финансирали средствима ЕУ.

Контич каже да је Велење, као индустријски град, некада био најзагађенији у Словенији, а сада је међу градовима са најчистијим ваздухом.

"Ова искуства из области екологије смо спремни подијелити са Републиком Српском, а сигурно ће, уз то, бити развијана и привредна сарадња", додао је Контич.

Током дводневне посјете Словенији, предвиђен је обилазак постројења за пречишћавање отпадних вода Грмов врх, фабрике "Горење", Музеја рударства и Куће минерала.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.