Sign In

ОВЕ ГОДИНЕ ПОЧИЊЕ ИЗГРАДЊА ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ „БУК БИЈЕЛА“

Објављено:

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас да ће ове године почети изградња хидроелектране "Бук Бијела", која би, према процјенама, требало да кошта око 400 милиона KМ и биће 100 одсто у власништу Српске, односно компаније "Електропривреда Републике Српске".

 „Хидроелектрана `Бук Бијела` је најважнији објекат чију ћемо изградњу почети у овој години. Тренутно имамо двије кинеске компаније које су изразиле јасан интерес и припремиле понуде за реализацију овог пројекта", рекао је министар Ђокић у Фочи.

Он је истакао да ће инвестиција бити реализована на подручју општине Фоча, гдје би требало да буде сједиште предузећа које ће водити овај пројекат.

"Увјерени смо да ће то бити подстицај убрзаном развоју општине Фоча и ове регије", рекао је министар Ђокић.

Он је навео да се, осим "Бук Бијеле", у Херцеговини реализује и пројекат хидроелектране "Дабар", а планирана је и реализација термоелектране "Гацко два".

"Укупно инвестирање у сектор енергетике само на подручју Херцеговине, укључујући и неколико малих хидроелектрана, биће око 2,3 милијарде у наредних шест до седам година. То су велика средстава и за много веће државе од наше", рекао је министар Ђокић.

Он каже да је Република Српска, са свим оним што данас ради и ствара, веома добро и поуздано мјесто за инвестирање.

"Ми смо до сада испоштовали сваки облик повјерења који смо имали од наших партнера. То смо оправдали добрим односом према партнерству и реализацији замишљених идеја", рекао је министар Ђокић.

Он је навео да сада предстоје двије фазе када је ријеч о реализацији изградње хидроелектране "Бук Бијела", од којих је прва уговарање финансирања, а друга обезбјеђивање сагласности за финансирање.

"Прва фаза је уговарање финансирања. У току смо разматрања одређених опција које долазе од финансијских партнера - то су кинеске банке и компаније. Морамо да адекватним поступком који нам закон налаже дођемо до избора компаније која ће бити носилац реализације овог пројакта. Значи, власништво је Републике Српске, а кинеске компаније биће партнери у извођењу радова, као и у финансирању путем кинеских банака", истакао је министар Ђокић.

Он каже да након овога слиједи фаза сагласности за финансирање и да ће пројекат бити реализован кредитним средствима, за шта је потребно одобрење Народне скупштине Републике Српске.

"По окончању тих процедура, које могу да трају у наредних мјесец и по, до два, можемо ући у закључење уговора и реализацију хидроелектране. Kинески партнери су веома оперативни, они су дали понуду да би након закључења уговора могли најкасније у року од два мјесеца да започну извођење радова. То значи да бисмо, ако све буде ишло предвиђеном динамиком, најкасније до половине године имали у фази изградње хидроелектрану `Бук Бијела`", додао је министар Ђокић.

Процијењена инсталирана снага хидроелектране "Бук Бијела" износи 93,52 мегавата.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.