Sign In

OВЕ ГОДИНЕ ПОЗИТИВНА КРЕТАЊА У ПРИВРЕДИ

Објављено:

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић оцијенио је да је стање у Српској ове године боље у односу на претходну због позитивних кретања у привреди и индустријској производњи.

 "Очекујемо да ћемо за 2016. годину имати раст бруто домаћег производа од три одсто", рекао је министар Ђокић након пријема код предсједника Републике Српске за делегацију најуспјешнијих привредника Српске.

Он је истакао да је забиљежен раст индустријске производње у Српској за 11 мјесеци ове године од 7,2 одсто у односу на исти период прошле године.

"Повећан је укупан обим извоза из Републике Српске, а у неким областима смањен је и увоз. Спољнотрговински дефицит је смањен и сваке године се смањује. Ове године имали смо покривеност увоза извозом од 68,5 одсто, што значи да је наша привреда и индустријска производња у цјелини у сталном расту и да се повећава обим спољно трговинске размјене у корист Српске", нагласио је министар Ђокић.

Према његовим ријечима, Српска мора радити на развијању додатних модела и инструмената подршке привреди, посебно индустријској производњи.

Министар Ђокић је поручио да је неопходно што више дијалога и комуникације са Владом Федерације БиХ на нивоу ресорних министарстава и двије Владе, јер се ту одвија реалан живот грађана и економије.

Он сматра да је Српска "повољна за инвестиције, домаће и иностране".

Министар Ђокић је рекао да је производња енергије из обновљивих извора један од стратешких праваца у развоју енергетике и производње у наредним деценијама.

Он је нагласио да ће "Електропривреда Републике Српске" бити носилац највећих инвестиција у сектору енергетике у наредним деценијама.

Ђокић сматра да ће 2017. година отворити многа политичка питања која су већ на столу.

"Једно од најважнијих питања је покушај да се стално понижава Република Српска, да се умањује важност Дејтонског споразума, да се намеће идеја о промјенама Дејтона и Устава БиХ у корист јачања централних институција БиХ. То није политика Републике Српске и ми ћемо се и даље морати борити за своју политику", поручио је министар Ђокић.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.