Sign In

ПОДИЋИ НА ВИШИ НИВО ПРИВРЕДНИ ЖИВОТ

Објављено:

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић истакао је данас у Шамцу да је Влада заинтересована да подигне на виши ниво привредни живот у овој општини, гдје раде 23 производна предузећа која запошљавају 286 радника.

Министар Ђокић, који је данас са министром трговине и туризма Предрагом Глухаковићем посјетио Шамац, рекао је да су на данашњем састанку са начелником општине Ђорђем Милићевићем разговарали о 400.000 KМ подршке које је Влада Републике Српске јуче обезбиједила за више различитих пројеката.

"Желимо да помогнемо да заједно са начелником и руководством општине развијемо производњу, постојећу да подигнемо на виши ниво, те да усмјеримо и нове инвеститоре на ово подручје", рекао је министар Ђокић након посјете фирмама "Е-метал" и "ММБ–инекскоп".

Према његовим ријечима, општина Шамац има изузетну перспективу развоја и потребно је охрабрити инвеститоре да улажу у ову локалну заједницу, али и у цијелу Републику.

Министар Ђокић је рекао да је у шамачком предузећу "Е-метал", које послује 20 година и бави се машинском и металском дјелатношћу, потребно инвестирати у технологију и нову опрему.

"Увјерен сам да послије тога може да се крене ка бољем развоју и стицању нове вриједности, освајајући тржишта са још квалитетнијим производима. Влада Републике Српске кроз програме подршке и помоћи оваквим и сличним предузећима има одређена средства и увјерен сам да ће они моћи бити корисници", навео је министар Ђокић и додао да у Шамцу има још оваквих предузећа.

Према његовим ријечима, Влада ће додатно сагледати стање још неколико привредних колектива с намјером да након те анализе дефинише програм подршке, да би на тај начин Шамац у наредном периоду добио више радних мјеста и повећао укупну вриједност своје привреде.

Министар Ђокић је изразио задовољство оним што је начелник општине Милићевић до сада урадио у погледу стабилизације буџета и стварања предуслова за подршку развоју општине.

"Наша намјера је да будемо подршка онима којима је она и потребна", рекао је министар Ђокић.

Он је оцијенио да се ова општина видљиво почела опорављати од поплава 2014. године, када је претрпјела огромну штету.

"Влада Републике Српсике треба о томе и даље да води рачуна зато што ће то бити процес који ће трајати овдје још неколико година", каже министар Ђокић.

Он је подсјетио на помоћ Владе Српске у 2014. години, посебно на 13,5 милиона KМ за ваучере подршке становништву и подршку уређењу локалне заједнице са међународним донаторима.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић истакао је да је кључно да се сагледа привредно стање на овом подручју, додајући да је са министрима данас посјетио један од најзначајнијих привредних субјеката из области производње у овој општини.

Он је додао да су министри данас обећали подршку одређеним развојним пројектима.

Милићевић је захвалио министрима на досадашњој помоћи када је ријеч о Фонду заштите животне средине и опремању комуналног предузећа, гдје је прошле године уплаћено 50.000 KМ за набавку опреме, те су добили гаранције за даљи наставак опремања тог предузећа.

Он је истакао да је овој општини, чији су буџетски капацитети ограничени када је ријеч о подршци привреди, изузетно потребна подршка Владе Републике Српске.

"Драго ми је да је Влада Републике Српске препознала наш рад у посљедње двије године на стабилизацији локалног буџета, инфраструктури и уређењу града, те привлачењу нових инвеститора", рекао је Милићевић.

Он је захвалио Влади Српске за одобрених 400.000 KМ за пројекте у овој општини, који ће, како је навео, бити од великог значаја.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.