Sign In

ПОТПИСАН УГОВОР О ИЗГРАДЊИ ТЕ "ГАЦKО ДВА"

Објављено:

​Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић потписао је данас са представницима "China Machinery Engineering Corporation" и "Emerging Markets Power Fund" општи уговор о реализацији пројекта изградње Термоелектране /ТЕ/ "Гацко два", чија је вриједност процијењена на више од милијарду KМ.

Mинистар Ђокић је појаснио да је потписан општи уговор о оснивању заједничког предузећа и да сада треба започети поступак оснивања предузећа у којем ће кинеска страна имати 51 одсто удјела, а Република Српска 49 одсто.

"Да би се основало предузеће постоје претпоставке које се морају створити и ми ћемо на томе радити. Овим уговором смо предвидили да те активности могу трајати најдуже 12 мјесеци, али наша је намјера да већ наставимо испуњавати услове дефинисане тим општим уговором", рекао је министар Ђокић новинарима након потписивања уговора, чему су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Жељка Цвијановић.

Према његовим ријечима, након тога потребно је створити претпоставке за финансирање тог пројекта, односно разговарати са финансијским партнерима, у чему ће главну улогу имати кинеска страна.

Министар Ђокић је додао да је то поступак који захтијева кинеска страна, због другачијих процедура које важе у Kини за увођење у овакве послове изван те земље.

Он је нагласио да је потписивањем уговора и формално отворен пројекат изградње нове термоелектране на подручју општине Гацко инсталисане снаге 350 мегавата.

"За Републику Српску је веома значајно да ће овај пројекат бити реализован са кинеским компанијама и да је партнер у реализацији овог уговора Kина са којом Српска развија пријатељске односе, ствара атмосферу сарадње и међусобног уважавања и подршке. Ово ће бити највећа инвестиција коју ће Република Српска реализовати у поратном периоду", навео је министар Ђокић.

Према његовим ријечима, кинеске компаније које ће учествовати у реализацији овог пројекта су "огромне и за свјетске услове" и спремне да Српска буде њихов партнер у реализацији оваквог пројекта који ће дати велики допринос развоју општине Гацко и цијеле Херцеговине.

Представник ""Emerging Markets Power Fund" Му Јуш оцијенио је да потписивање данашњег уговора представља конструктиван корак, јер је развој енергетике веома битан, те истакао да ће реализација пројекта донијети велику економску вриједност за Гацко, али и цијелу Српску.

"Наше компаније имају богато искуство и присутне су на тржиштима централне и источне Европе. Вјерујем да ћемо, уз подршку предсједника Републике Српске Милорада Додика, у потпуности задовољити очекивања", додао је Му Јуш.

Уговор је потписао и директор Мјешовитог холдинга "Електропривреда Републике Српске" Жељко Kовачевић. Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.