Sign In

Потписан Уговор о концесији за изградњу и коришћење хидроелектрана „Фоча“ и „Паунци“

Објављено:

Министар енергетике и рударства у Влади Републике Српске Петар Ђокић и в.д. генералног директора Електропривреде Републике Српске Лука Петровић потписали су данас у Бањој Луци Уговор о додјели концесије за изградњу и коришћење хидроелектрана „Фоча" и „Паунци" на ријеци Дрини, општина Фоча.

Након потписивања уговора истакнуто је да је Република Србија дала значај овом енергетском пројекту и исказала интерес да учествује у изградњи ових хидроелектрана, што је потврђено и на последњој заједничкој сједници Мјешовитог енергетског комитета Србије и Републике Српске.

Министар Ђокић је нагласио да је обавеза Електропривреде Републике Српске да формира концесионо предузеће које ће ступити у уговорни однос са Електропривредом Србије, са циљем изградње ових енергетских објеката и додао да ће начин реализације пројекта и даљи кораци бити усаглашени на наредној сједници Влада Републике Српске и Србије.

Процијењена инсталисана снага хидроелектране "Фоча" је 44,15 мегавата, а хидроелектране "Паунци" 43,21 мегават. Укупна процијењена вриједност ових инвестиција износи око 245 милиона евра. Концесија је додијељена на период од 50 година, а хидроелектране ће бити изграђене најкасније у периоду од шест година од дана потписивања уговора.

 

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.