Sign In

Пуштена у рад мала хидроелектрана "Жираја два"

Објављено:

​Потпредсједник Владе и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић и амбасадор Италије у БиХ Никола Минаси пустили су данас у Бијелом Бучју код Теслића у рад новоизграђену малу хидроелектрану "Жираја два".

У малу хидроелектрану  инсталисане снаге 900 киловата чија је планирана годишња производња између два и два и по милиона киловата, уложено је 1,3 милиона евра.

Инвеститор је фирма "Мегаелектрик" из Лакташа која се налази у већинском власништву СОЛ групације из италијанског града Монца.

Министар Ђокић је рекао да је "Жираја два"  седамнаеста мала хидроелектрана у Српској, те да сва ова постројења укупно производе 51 мегават енергије.

"Изградњом оваквог објекта дајемо допринос укупној енергетској политици Европе која промовише потребу изградње објеката са обновљивим изворима енергије. Српска је до сада достигла око 36 одсто производње енергије из оваквих извора", рекао је министар Ђокић.

Он је додао да је циљ да се у наредном периоду подстичу и подрже и други инвеститори да граде сличне, па и веће објекте, који ће користити енергију сунца и био-масе.

"Одлучни смо да наставимо реализацију енергетских објеката који користе необновљиве изворе. Ту прије свега говорим о изградњи Термоелектране `Гацко два`, у вези са којом је Влада Српске данас донијела одређене одлуке којима улази у динамичнији период припрема и њене изградње", рекао је министар Ђокић.

Он је подсјетио да је у току изградња још седам малих хидроелектрана у Републици Српској, те да су још двије у пробном раду.

"Све оне ће бити пуштене у рад најкасније до краја 2018. године", најавио је министар Ђокић и додао да то потврђује да је Српска у овој области протеклих година учинила велики напредак.

Министар Голић је рекла да је "Жираја два" четврта мала хидроелектрана која је изграђена на подручју општине Теслић.

"У питању су обновљиви извори енергије, а што је најбитније у изградњи је учествовала домаћа оператива", рекла је министар Голић и додала да су радови изведени у складу са законским нормама.

Она је појаснила да је код издавања еколошких дозвола најбитнија водна дозвола, која се укључује и еколошку.

Амбасадор Италије у БиХ Никола Минаси изразио је задовољство квалитетном сарадњом са Владом Републике Српске и општином Теслић, те најавио да ће пружити неопходну логистику и подржати италијанске инвеститоре да улажу у Српску.

Предсједник "Мегаелектрика" Драган Јеринић рекао је да су све радове извеле домаће фирме.

Он је додао да је СОЛ групација присутна на тржишту БиХ већ 15 година кроз разне инвестиције.

"На подручју Блатнице спровели су четири пројекта изградње малих хидроцентрала `Жираја један`, `Жежеља`, `Велика Јасеница` и `Жираја два`, а најављују даље инвестиције у пројекте обновљивих извора енергије", рекао је Јеринић.

У свечаности пуштања у рад мале хидроелектране учествовали су члан Управе СОЛ групе Ђулијо Фумагали Ромарио и начелник општине Теслић Милан Миличевић.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.