Sign In

Реаговање Министарства на нетачне тврдње федералног министра енергије, рударства и индустрије у вези закупа транспортног капацитета за 2019./2020. гасну годину

Објављено:

​Везано за данашњу изјаву федералног министра енергије, рударства и индустрије Нермина Џиндића у вези закупа транспортног капацитета за 2019./2020. гасну годину, Министарство енергетике и рударства Републике Српске овим путем обавјештава јавност да је још 20. септембра 2019. године упутуло званичан позив на заједнички састанак свих релевантних субјеката, у циљу постизања договора којим би се ријешило питање транспорта природног гаса за ФБиХ и Источно Сарајевo.

Подсјећамо да је оператер транспортног система „ГАС ПРОМЕТ“ а.д. Пале објавио саопштење о закупу транспортног капацитета за 2019./2020. гасну годину на својој интернет страници 13.06.2019. године, у складу са одредбама Трећег енергетског пакета ЕУ.

Сходно објављеном саопштењу, захтјев за приступ транспортном систему природног гаса  доставиo је само „ГАС РЕС“ д.о.о. Бања Лука.

Међутим, и поред тога што постоје слободни капацитети, ни један потенцијални трговац за потребе потрошача природног гаса у ФБиХ није тражио приступ транспортном систему нити је закључио уговор о транспорту.

Напомињемо да су мјесто и адреса за рјешавање питања транспорта природног гаса искључиво привредна друштва „БХ гас“ и  „ГАС ПРОМЕТ“ а.д. Пале, која морају да нађу рјешење у складу са важећим законским прописима.

Министарство енергетике и рударства Републике Српске је и даље спремно да одржи заједнички састанак, како би се избјегле непријатне ситуације по питању обуставе транспорта природног гаса и постигао договор.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.