Sign In

Додијељена концесија за изградњу и кориштење соларне фотонапонске електране "Требиње 1"

Објављено:


​Влада Републике Српске донијела је данас Рјешење о додјели концесије за изградњу и коришћење соларне фотонапонске електране „Требиње 1“ на подручју града Требиње и дала сагласност на потписивање уговора о концесији за предметну соларну електрану. Концесија је додијељена привредном друштву Мјешовити Холдинг „Електропривреда Републике Српске“ Матично предузеће а.д. Требиње.

Укупна процијењена вриједност инвестиције за реализацију пројекта у периоду трајања концесије износи 100.750.000 КМ. Инсталисана снага електране је 72,92 MW, а процијењена годишња производња 108,7 GWh.

Концесија се додијељује на период од 50 година, рачунајући од дана закључивања уговора о концесији, а соларна електрана ће бити реализована у периоду од 24 мјесеца од дана ступања на снагу уговора о концесији.

Концесионар је дужан да, прије потписивања концесионог уговора, у буџет Републике Српске уплати једнократну накнаду у износу од 503.750,00 КМ, а након изградње соларне електране, у буџет Републике Српске, концесионар ће плаћати концесиону накнаду у износу од 0,0055КМ по произведеном киловат-сату (kWh) електричне енергије, од чега ће 95% средстава бити усмјерено у буџет општине Требиње, што је веома значајно са становишта развоја локалне заједнице..Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.