Sign In

Саопштење за јавност

Објављено:

Поводом неаргументованих навода народног посланика Адама Шукала који дјелује у склопу клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске изречених на данашњој конференцији за новинаре у Бањој Луци, Министарство инудстрије, енергетике и рударства објављује сљедеће саопштење за јавност.

У правном систему Републике Српске постоји више закона који уређују питање разних накнада које концесионар, односно електоенергетски или термоенергетски субјект плаћа, било у буџет Републике или у буџет општина и то:

  1. Закон о накнадама за коришћење природних ресурса у сврху производње електричне енергије и
  2. Закон о концесијама, са припадајућим подзаконским актом – Правилником о висини концесионих накнада.

Министарство индустрије, енергетике и рударства је, у складу са Законом о концесијама и уз добијена позитивна мишљења надлежних органа и сагласност Владе Републике Српске  извршило измјене Правилника у циљу стварања повољнијих претпоставки за истовремено плаћање накнада по оба прописа од стране свих произвођача електричне енергије.

На овај начин би се обезбједио равноправан третман кроз једнаке услове пословања за све учеснике на тржишту производње електричне енергије, без обзира на структуру власништва, уз позитивне финансијске ефекте по Републику Српску и јединице локалне самоуправе.

При том буџет Републике Српске неће бити оштећен јер ће се повећати број концесионара, а с друге стране јединице локалне самоуправе ће задржати стечена права по основу Закона о накнадама за коришћење природних ресурса у сврху производње електричне енергије, односно приходе којe представљају приход локалне заједнице у 100 процентном износу. Имајући у виду очекивано повећање броја концесионара, повећаће се и број локалних заједница који ће на овај начин остваривати приходе.

Према томе,  наводи о губитку буџета Републике Српске у износу од 10 милиона КМ су паушални и неутемељени, као и наводи да ће бити оштећен буџет општине Станари, која на годишњем нивоу на име накнаде за кoришћeњe прирoдних рeсурсa пo Зaкoну o нaкнaдaмa од РиТе Станари добија више од седам милиона КМ.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.