Sign In

Сарадња у области хидро и соларних електрана

Објављено:

​Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Петар Ђокић најавио је данас да ће аустријска компанија "Шал група" у Српској реализовати пројекте изградње хидро и соларних електрана на ријеци Врбањи и у Херцеговини.

Након састанка са сувласником ове компаније Герхардом Шалом, министар Ђокић је рекао да су гости заинтересовани да, са већ раније изабраним концесионаром, на ријеци Врбањи изграде неколико мањих хидроелектрана које би имале укупну снагу око 12 мегавата и вриједност од око 12 милиона КМ.

Он је истакао да је Српска заинтересована за изградњу таквих објеката, те напоменуо да је ријеч о активности која је прије више година започета, али није реализована јер концесионар није био у стању да то заврши.

"Заинтересовани су да граде и неколико соларних електрана у Републици Српској мање снаге, као и велику соларну електрану у Херцеговини за шта је потребно провести концесиони поступак јер је ријеч о електрани снаге 65 мегавата и то би била највећа соларна електрана у региону", рекао је министар Ђокић.

Министар је напоменуо да треба повећати употребу енергије из обновљивих извора, што је и обавеза регулисана међународним директивама.

Шал је рекао да је "Шал група" заинтересована да реализује хидроенергетске пројекте у Српској, као и велике пројекте из области соларне енергије, јер је то један од начина да се повећа удио обновљивих извора у укупној производњи и потрошњи електричне енергије.

Он је оцијенио веома добром позицију коју има Српска, јер такав пројекат може бити добар примјер земљама у окружењу за испуњавање сличних циљева.

Према његовим ријечима, "Шал група" има богато искуство у области обновљивих извора енергије, посебно соларне, а до сада је реализовала пројекте инсталисаног капацитета око 30 мегавата у Аустрији, Њемачкој и Италији.

Шал је захвалио ресорном министру на позиву да посјети Републику Српску, на разумијевању и досадашњој сарадњи.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.