Sign In

Министар Петар Ђокић у посјети Привредној комори Републике Српске

Објављено:

​Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић посјетио је данас Привредну комору Републике Српске, гдје се састао са новим директором ПРКРС Пером Ћорићем.

Министар Ђокић је том приликом рекао рекао да је Привредна комора Српске за Владу најважнији партнер, а привредни развој Српске предуслов њене стабилности.

Истакао је да Влада Републике Српске уважава партнерство и са другима са којима има активан дијалог по привредним питањима, али да Комора има специфичну вриједност.

“Захваљујући сарадњи, привреда Републике Српске је у сталном развоју. Резултати који се остварују у привреди Републике Српске нису занемариви и поред низа ограничења и проблема које имамо и негативног утицаја корона вируса на пословање привреде и индустрије”, истакао је министар Ђокић.

Он је рекао да је на састанку договорено да ресорно министарство и Привредна комора Републике Српске наставе заједно да дјелују на презентацији привредних потенцијала Српске и развијању интереса код потенцијалних домаћих и страних инвеститора, те да ће заједнички наступати приликом неких значајних посјета појединим земљама региона.

Нагласио је да је област снабдијевања електричном енергијом веома значајна за привреднике и индустрију у Републици Српској.

“Желимо да охрабримо што више наших привредних субјеката да улажу у област енергетике, посебно у производњу енергије из обновљивих извора соларну енергију за властите потребе и потребе тржишта. Мислим да ће у наредном периоду доћи до интензивнијег развоја те врсте производње у Републици Српској”, истакао је министар Ђокић.

Он је рекао да ће ресорно министарство и Привредна комора заједно радити на развоју програма енергетске ефикасности, те активно радити на помоћи бањалучком предузећу “Јелшингард – ливар”, како би сачувало своју производњу.

Подсјетио је да се тако дјелујући помогло бањалучком предузећу “Космос”, које је данас очувано предузеће које се развија и приближено је намјенској индустрији Србије, умјесто да оде у стечај, како је то раније било планирано.

“Привредни развој Републике Српске је предуслов њене стабилности . Сва друга прича како ће ту стабилност на неки други начин осигурати за мене није реална. Једино је реално да у реалном животу радимо и правимо резултате”, закључио је министар Ђокић.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је да је на састанку било говора о производњи електричних аутомобила и законских рјешења која прате ту област у Републици Српској.

Он је рекао да је било говора о предстојећој изради подзаконских аката који проистичу из Закона о гасу.

Ћорић је рекао да га је министар Ђокић детаљно информисао о кретањима у области енергетике, као и изградњи нових енергетских објеката у Републици Српској.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.