Sign In

ЂОКИЋ: СРПСКА ПРВА ДЕФИНИСАЛА ПИТАЊЕ УПОТРЕБЕ ЕЛЕКТРИЧНИХ ВОЗИЛА

Објављено:

​Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић разговарао је данас у Привредној комори Републике Српске са увозницима хибридних електричних возила, као и произвођачима дијелова за ова возила.

Министар је рекао да је иницирао одржавање овог састанка имајући у виду значај ове теме.

„Доношењем Закона о електричној енергији Република Српска је прва у БиХ дефинисала питање употребе електричних возила, са циљем смањења емисије штетних гасова. Будућност овог простора је употреба електричних возила. Важно је да промовишемо ову активност", рекао је том приликом министар Ђокић.

Према његовим ријечима, све има за циљ да Српска допринесе процесу декарбонизације, односно смањења емисије штетних гасова.

„ЕУ је кроз документ `Бијела књига` међу 10 приоритета ставила употребу електричних возила, односно развијање свијести о предностима употребе ових возила. Српска је у овом погледу начинила важан корак, први у БиХ смо донијели Закон о електричној енергији који је у два члана дефинисао питање употребе електричних возила", рекао је министар.

Он је навео да је на данашњем састанку закључено да се рјешавањем овог питања требају бавити бројне институције и органи у Српској, а не само једно министарство, као што је у овом тренутку Министарство енергетике и рударства.

Министар је истакао да ће заједно са другим органима договарати заједничке активности, те да ће то бити нови приступ од израде просторно-планских докумената Српске до израде пројектне документације приликом грађења објеката који треба да предвиде и могућност уградње опреме за пуњење електричних возила.

Он сматра да је пандемија вируса корона опомена да треба више водити рачуна о заштити животне околине, а један од начина је процес декарбонизације.

"Ми смо тек на почетку овог важног посла, али сам увјерен да ћемо на бази искустава других држава, прије свега европских, бити у прилици да кроз додатно законско регулисање ове области избјегнемо проблеме које су они имали и да код неких техничких питања нађемо боља рјешења. То значи да ћемо све више прелазити на кориштење енергије из обновљивих извора, а активности које спроводи Влада Српске иде у том правцу", навео је он:

Министар је рекао да још није уређено питање инфраструктуре за пуњење електричних аутомобила и сматра да се неће убрзано прелазити на коришћење електричних аутомобила уколико се не обезбједе субвенције.

Директор Привредне коморе Српске Перо Ћорић рекао је да је на састанку констатовано да је Министарство енергетике и рударства кроз Закон о електричној енергији дефинисало употребу електричних аутомобила, те да ће се на основу тога подзаконским актима доносити рјешења која ће подстаћи даљу активност.

Он сматра да је ово само први корак који ће омогућити да се примјена електричних аутомобила у Српској унаприједи и створе одређени предуслови за то.

Ћорић је рекао да је Хрватска за ову годину издвојила шест милина КМ за подстицаје физичким лицима, шест милиона КМ за подстицај привредним субјектима те три милиона КМ за подстицај инфраструктури, прије свега капацитета за пуњење аутомобила електричном енергијом.

Мирко Ћосић из компаније "Верано моторс" рекао је да су на данашњем састанку дошли до конструктивних идеја које би требали реализовати, чиме се показује да Српска и БиХ прате европске трендове када је ријеч о увођењу нових технологија.

Он је навео да су кључни - инфраструктура која заостаје, те субвенције при увозу, регистрацији и кориштењу електричних возила.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.