Sign In

Министри Ђокић и Антић на сједници Енергетског комитета Републике Србије и Републике Српске : Градићемо хидроелектрану Бук Бијела

Објављено:

​У Београду је одржана Шеста сједница Енергетског комитета Републике Србије и Републике Српске којом су предсједавали министри Петар Ђокић и Александар Антић. Сједница је одржана уочи заједничке сједнице двије Владе, која се данас одржава у Београду.

  • Направили смо пресјек стања свих заједничких активности и данас ћемо предсједницима Влада изложити све кораке које смо предузели у протеклом периоду, а тичу се пројеката од стратешког значаја за обје стране -  искоришћавања потенцијала на горњем току ријеке Дрине. У плану је изградња хидроелектрана Фоча и Паунци, а данас је одлучено да се том пројекту прикључи и  изградња хидроелектране Бук Бијела. Изградња ових објеката, чија ће снага износити преко 180 МW, подједнако ће допринијети енергетској стабилности Републике Србије и Републике Српске, рекао је српски министар енергетике Александар Антић.

На сједници Енергетског комитета је оцијењено да су постигнути резултати по питању обезбјеђивања техниче документације за поменуте пројекте, а  било је ријечи и о могућностима снабдијевања гасом Републике Српске, као и рјешавању имовинских питања између два гасна предузећа.

  • Србија је у процесу развоја великих гасних пројеката и сматрамо да ће у будућности моћи да пружи подршку Републици Српској када је у питању изградња гасне инфраструктуре и сигурност снабдијевања гасом. У том смислу, значајно је што ће 11. марта 2019. године у Бањој Луци бити потписан Уговор о рјешавању имовинско-правних односа између компанија „Гаспромет Пале" и „Србијагаса", чиме ће бити разријешено отворено питање и проблем који траје већ дуже од 20 година,  нагласио је министар енергетике Републике Српске Петар Ђокић.

Два министра су подвукла да је висок ниво економске и политичке сарадње резултат пријатељских односа предсједника Србије Александра Вучића и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, који пружају снажну подршку реализацији заједничких енергетских пројеката, као и да  ће двије стране убрзаном динамиком наставити са реализацијом истих.

Извор: Министарство рударства и енергетике Републике Србије


       

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.