Sign In

ИЗРАЖЕНА СПРЕМНОСТ ЗА ИЗГРАДЊУ ХЕ "ФОЧА" И "ПАУНЦИ"

Објављено:

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да су Српска и Србија изразиле спремност за реализацију пројекта изградње хидроелектранa /ХЕ/ "Фоча" и "Паунци" на ријеци Дрини, укупне вриједности око 245 милиона евра.

Министар Ђокић је рекао новинарима у Бањалуци да би ХЕ "Фоча" требало да има снагу око 44,15 мегавата, а ХЕ "Паунци" 43,25 мегавата.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске додијелила јуче "Електропривреди Републике Српске" /ЕРС/ концесије за изградњу и кориштење ових хидроелектрана.

"ЕРС ће ускоро формирати концесионо предузеће које ће ступити у уговорни однос са `Електропривредом Србије` с циљем да Српска и Србија изграде ове енергетске објекте", рекао је министар Ђокић након сједнице Мјешовитог енергетског комитета Српске и Србије којом је предсједавао заједно са министром рударства и енергетике Србије Александром Антићем.

Он је навео да су од представника Србије добили јасна увјеравања да је ова земља спремна за реализацију тог пројекта.

"Односи у оквиру тог заједничког предузећа биће накнадно уређени и то на принципу дефинисања удјела Српске и Србије. Србија би у првој фази пројекта требало да има 51 одсто, а Српска 49 одсто удјела у двије ХЕ. Такође, недавно је одржан састанак премијера Српске Радована Вишковића са предсједником Србије Александром Вучићем и премијером Аном Брнабић на којем је дат посебан значај овом енергетском пројекту", рекао је министар Ђокић.

Уз оцјену да је ЕРС кредитно способна компанија, министар Ђокић је нагласио да је пројекат изградње хидроелектрана потпуно исплатив, те да се може оперативно остварити и завршити наредних година.

"Радостан сам што ћемо заједно са Србијом ући у реализацију тог пројекта, јер су то заједничке инвестиције од обостраног интереса. То је и порука нашим грађанима о конкретним облицима сарадње у оквиру које се знатно подиже економска снага Српске. То је потврда изврсних односа Српске и Србије", истакао је министар Ђокић.

Он је додао да је пројекат наставак раније започетих активности на изградњи ХЕ "Бук Бијела".

"Припремљени смо да врло брзо буде расписан тендер за избор партнера са којим ћемо изградити ту ХЕ", рекао је министар Ђокић.

Он је истакао да пројекат изградње ХЕ "Фоча" и "Паунци" није повезан са плановима ЕРС да то предузеће повећа свој капитал за 10 одсто, те да се то више односи на доношење новог закона о електричној енергији који ће регулисати и питање раздвајања снабдјевача и дистрибутера.

"Спремни смо да чак у првом кварталу ове године имамо нацрт тог закона који је у интересу и ЕРС-а и Владе", рекао је министар Ђокић и додао да је још рано говорити о томе и да се не може говорити о евентуалном отпуштању радника ЕРС-а.

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић рекао је да је пројекат изградње ХЕ "Фоча" и "Паунци" важан у контексту јачања укупних економских односа Српске и Србије.

"Енергетика је ту једна од најважнијих компоненти и зато смо посвећени реализовању заједничких циљева и пројеката. То је у интересу наше сарадње и енергетског јачања Српске, али и Србије", истакао је министар Антић.

Он је захвалио Влади Српске и ресорном министарству на ефикасном раду у вези са овим важним пројектом.

"Србија и наше највише руководство, на челу са председником Вучићем, дају снажну подршку реализовању овог пројекта и потпуно смо спремни да наше енергетске компаније развију две хидроелектране и да у дефинисаној динамици уђемо у реализацију тог пројекта", рекао је Антић.

Он је изразио наду да ће у наредних седам до 10 дана ЕРС потписати уговор о концесији, након чега почињу да теку рокови за оснивање заједничког концесионог предузећа са "Електропривредом Србије".

"За то смо потпуно спремни и довољно смо финансијски снажни да заједнички изнесемо прве кораке у вези са пројектом, те да након тога обезбедимо финансирање како би се пројекат потпуно реализовао. Реч је о озбиљној инвестицији", рекао је министар Антић и додао је тај енергетски пројекат важан за цијели регион.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.