Sign In

„Станари“ - највећа послијератна инвестиција у БиХ

Објављено:

​Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић изјавио је данас у Сарајеву да је Српска успјела да привуче једну од највећих послијератних инвестиција у БиХ, а то је изградња Термоелектране "Станари", чија је вриједност милијарду КМ.

Министар Ђокић је рекао учесницима "Сарајево бизнис форума 2017" да нова термоелектрана, која је изграђена у сарадњи са кинеским партнерима уз ангажовање српско-британске компаније, већ годину дана послује успјешно.

"Имамо интересовање за још неколико сличних пројеката као што су Термоелектрана 'Гацко', хидроелектране, а посебно Хидроелектрана 'Бук Бијела', која је један од најперспективнијих хидро-пројеката у овом дијелу Европе", истакао је министар.

Он је нагласио да регион Балкана, а посебно подручје БиХ, може да буде својеврстан мост у повезивању истока са Западном Европом.

"У једном периоду ми смо и били 'мост' који је усљед дјеловања попустио и није издражао, па у једном периоду није кориштен. Данас, захваљујући напору који је учињен у БиХ, али и ван ње, ово подручје се поново појављује као један велики мост", каже Ћокић.

Он је додао да сви они који се баве политиком, али и они који се баве бизнисом, треба да буду учесници у изградњи нових послова.

"Подручје и земља у којој смо некада живјели цијењени су на истоку. Тамо су у бројним државама остварене изузетно велике инвестиције из којих су и данас присутни представници тих земаља и њихових компанија. То само за себе говори колико је велико повјерење о томе да ово подручје може бити носилац великих пројеката", појаснио је министар Ђокић.

Он је рекао да је Форум добра прилика да се "обнови разрушена инфраструктура", која је у економији постојала са источним и западним дијелом свијета, те да је БиХ, упркос комплексним односима, спремна да пружи гаранције свима који су спремни да инвестирају у велике и мале пројекте.

Министар Ђокић је говорио и о области дрвопрерађивачке индустрије, за коју је истакао да посједује велики потенцијал, са развијеном прерађивачком индустријом која има највећу стопу раста.

Он је нагласио да је област у машинској и металопрерађивачкој индустрији такође занимљиво подручје јер је и прије рата у БиХ ова грана индустрије била развијена, те да сматра да се у тој области може остварити партнерство које ће свакој страни донијети висок профит.

Министар је позвао инвеститоре да инвестирају и у областии саобраћаја, пољопривреде, аграрне привреде и индустрије јер у тим гранама постоје изузетно велики капацитети и потенцијали.

Он је истакао и област туризма јер у БиХ, али и цијелом региону, постоји велики број атрактивних локалитета за инвестиције у овој области.

"Десетак километара од Сарајева налази се планина Јахорина која пружа велике могућности за нови инвестициони циклус. Ми смо недавно донијели одлуке и покренули такве активности. Очекујем инвестиције у сектор развоја туризма, изградњом нових капацитета на олимпијским планинама", каже министар Ђокић.

"Сарајево бизнис форум" већ осму годину окупља водеће инвеститоре и пословне људе из цијелога свијета, пружајући им прилику да се упознају са могућностима улагања у БиХ, али и земље региона - Словенију, Хрватску, Србију, Црну Гору, Македонију и Албанију.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.