Sign In

Улога Геозавода је од непроцјењивог значаја

Објављено:

​Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић изјавио је данас да ефикасно кориштење минералних сировина које су веома различите по обиму и садржају може дати значајан допринос укупном развоју Српске, у чему је улога Геолошког завода од непроцјењивог значаја.

"Кориштењем минералних сировина на разним налазиштима, Српска биљежи високе стопе раста и развоја кроз област која доприноси расту економије. Развој индустрије подлога је за раст бруто домаћег производа /БДП/", рекао је министар Ђокић новинарима у Бањалуци.

Министар је током одржавања 3. Међународног научно-стручног скупа под називом "Геологија Српске и региона" и обиљежавања 25 година рада Републичког завода за геолошка истраживања навео важне области којима се овај завод бави, као што је праћење стања истраживања.

Министар Ђокић је истакао да Министарство на чијем је челу подржава рад Геолошког завода и настоји да обезбиједи његову максималну повезаност са научним институцијама и привредним субјектима Српске, као и сарадњу у региону.

Он је подсјетио да је Народна скупштина Српске раније донијела Дугорочни план геолошких истраживања што представља својеврсну стратегију развоја геологије до 2029. године.

"У току су активности на доношењу новог закона из области геологије који је у форми нацрта већ био у Народној скупштини. Сада се ради приједлог тог закона који ће бити упућен у скупштинску процедуру и требало би да се нађе на наредној сједници Народне скупштине", рекао је министар Ђокић.

Директор Републичког завода за геолошка истраживања, чије је сједиште у Зворнику, Драган Митровић, рекао је да Српска располаже респектабилним минерално-сировинским потенцијалом и да је тај ресурс знатно истраживан.

Директор Митровић је навео да се на подручју Српске геолошка истраживања врше 180 година, а 105 година се врше институционална геоистраживања.

Он је истакао да Република Српска има значајне потенцијале и у неметалним сировинама као што су магнезити, мангани, пијесак, глина и други.

Митровић је нагласио да је Геолошки завод на скупу презентовао неколико геолошких карата на којима је извршена рецензија и штампа, а неколико је у изради, те одређен број публикација о минералним сировинама Републике Српске.

Генерални секретар Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ Драгољуб Мирјанић истакао је да АНУРС, као највиша научна установа, снажно подржава активности Геолошког завода и да је у том смислу при Академији формиран Одбор за геонауке.

На скупу су уручене повеље за допринос развоју геологије министру индустрије, енергетике и рударства Петру Ђокићу, АНУРС-у и Геолошком заводу Републике Србије.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.