Sign In

УСKОРО ИЗГРАДЊА ФАБРИKЕ ВАТРОМЕТА У ПЕЛАГИЋЕВУ

Објављено:

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, начелник пелагићке општине Симо Стакић и директор израелског предузећа "Морам ватромети" Јарон Мор потписали су данас у Бањалуци протокол о сарадњи на изградњи фабрике ватромета у Пелагићеву, чија је вриједност четири милиона евра.

Министар Ђокић је истакао да је то врло значајан индустријски пројекат, у чијој ће првој фази бити запослено 60 лица, те да је ријеч о израелском инвеститору који први пут улаже у Европи.

"За нас је изузетно важно да ће пројекат бити реализован на подручју неразвијене општине Пелагићево, гдје ће то бити први индустријски пројекат ове врсте. То ће бити значајан допринос развоју цијеле Посавине, јер ће у пројекат бити укључено мноштво локалних команија које ће пружати одређене услуге", рекао је министар Ђокић новинарима након потписивања протокола.

Министар Ђокић је додао да ће Влада Српске, заједно са локалном заједницом, обезбиједити земљиште за градњу фабрике, изградњу инфраструктуре до локације објекта, све потребне инсталације, комуналне прикључке, као и потребне дозволе.

"Из средстава за подршку развоју привреде Влада ће подржати овај пројекат, јер је ријеч о једној новој производњи која не постоји у Европи", навео је министар Ђокић.

Директор предузећа "Морам ватромети" Јарон Мор рекао је да ће фабрика, осим запошљавања првих 60 до 80 радника, имати још два круга запошљавања.

"Производићемо ватромет и пиротехничка средства за европско тржиште, чији су тренутни захтјеви вриједни 14 милијарди евра. Ако овдје успијемо да произведемо један проценат од тога, сви ћемо успјети", поручио је Мор.

Он је додао да је ово израелско предузеће прије три године дошло на идеју да гради фабрику у Европи, те да је шеф Представништва Републике Српске у Израелу Арие Ливне нагласио да то може бити једино у Српској.

"На пројекту радимо већ двије године и надамо се да ћемо наредне године видјети резултате. Имамо простор, знање и можемо испунити захтјеве, чекају се само потребне дозволе и можемо почети да радимо", рекао је Мор.

Начелник општине Пелагићево Симо Стакић нагласио је да је локална заједница припремила привредну зону за овакву инвестицију, те да ће инвеститору у првој фази реализације пројекта уступити 20 хектара земљишта, а уколико буде потребно и додатних 20 хектара, које ће обезбиједити од приватних лица путем експропријације или слободном погодбом.

"Сматрам да ће оваква инвестиција значити запошљавање и задржавање омладине у Пелагићеву, као и да ће локална заједница имати вишеструку корист од овог пројекта", навео је Стакић.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.