Sign In

Веће укључење жена у предузетништво – циљ Владе

Објављено:

​Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас да је Српска посвећена идеји женског предузетништва, што је видљиво у Стратегији развоја женског предузетништва за период 2018-2021. година којом је одређен и циљ већег укључења жена у ову област.

"Стратегијом коју је усвојила Влада Српске жели се постићи и развој конкурентности и дјелатности у којима се жене ангажују, као и подстицање на мотивацију и јачање оних сектора у којима до сада жене нису биле у обиму у којем процјењујемо да би могле бити укључене", рекао је министар Ђокић новинарима током Друге конференције женског предузетништва "Жене у пословном свијету".

Он је истакао да је Република Српска мјесто гдје се жене промовишу не само у предузетништву, него и у обављању важних друштвених и државних послова.

"Познато је колико је жена у Влади Српске, у институцијама, на мјестима руководилаца великих система, на позицијама гдје жене аутономно одлучују, а битно је и промовисање жена и у политичком сегменту", навео је министар.

Он је нагласио да ће одржавање конференција женског предузетништва бити традиција која ће се наставити наредних година, те да је план да се наредна конференција одржи у некој од херцеговачкох општина.

Директор Привредне коморе Републике Српске Драгица Ристић рекла је да је циљ конференције промовисање женског предузетништва, охрабривање будућих и постојећих жена предузетника за нове пројекте, те унапређење сарадње размјеном искустава.

Она је нагласила да Српска већ биљежи напредак када је ријеч о женском предузетништву и да жене чине трећину власника или сувласника привредних друштава и предузетничких радњи.

"Кад се гледа по структури привредних друштава гдје су жене запослене и гдје су предузетнице, видљиво је да у свим секторима привреде има жена предузетника и на руководећим положајима од самосталних радњи до металске индустрије", навела је Ристићева.

Ову конференцију организовали су Министарство индустрије, енергетике и рударства, Привредна комора Републике Српске, Подручна привредна комора Бања Лука и Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа, уз подршку партнера ProLocal GIZ и Европске банке за обнову и развој.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.