Sign In

Одржан састанак са представницима Електропривреде РС и пословне заједнице

Објављено:

​Министарствo енергетике и рударства, на захтјев Привредне коморе Републике Српске, организовало је данас у Бањој Луци састанак са в.д. генералног директора МХ „Електропривреда РС“ – МП а.д. Требиње Луком Петровићем на тему примјене Правилника о снабдијевању квалификованих купаца електричном енергијом и поступку  промјене снабдјевача.

Министар енергетике и рударства Петар Ђокић је истакао да је циљ ресорног министарства да о свим питањима везаним за пословање реалног сектора и јавних предузећа отворено разговара на партнерским основама у циљу креирања најбољих рјешења.

Представници Електропривреде Републике Српске детаљно су представили разлоге, као и структуру трошкова унутар предложених корекција цијена, након чега је отворена дискусија.

На састанку је истакнуто да су цијене електричне енергије у Републици Српској тренутно и у случају тражене корекције, и даље значајно ниже у односу на цијене у нашем окружењу (ФБиХ, Србија, Црна Гора, Хрватска), те да њихова корекција проистиче из неопходности већих улагања у постојеће производне објекте и ради покретања инвестиционе изградње нових електрана.

Представници пословне заједнице су нагласили да ово повећање није укалкулисано у цијену њихових производа за 2019. годину, те да ће исто проузроковати смањење рентабилности и повећати трошкове пословања.

Закључено је да ће ресорно министарство о овом питању сачинити посебну информацију и упознати Владу Републике Српске, а оно што је могуће учинити је да се активности Електропривреде Републике Српске проводе у више фаза, водећи рачуна да се привреда не излаже новом повећању трошкова.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.