Sign In

Одржана тематска стручна расправа „Дистрибутивна дјелатност – изазови на новом путу“

Објављено:

​У организацији Министарства енергетике и рударства Републике Српске, уз техничку и логистичку помоћ УСАИД-овог пројекта Асистенција енергетском сектору, Електропривреде Републике Српске и пет оператора дистрибутивних система, у Бањалуци је одржана тематска стручна расправа под називом „Дистрибутивна дјелатност – изазови на новом путу“.

Ова тематска стручна расправа је организована у циљу расвјетљавања свих аспеката законом прописаног нивоа независности оператора дистрибутивних система, кроз искуства компанија у окружењу која су већ прошла процес раздвајања дјелатности. То је веома битна тема, посебно имајући у виду постојеће дилеме у вези са функционалним одвајањем оператора дистрибутивних система на начин прописан Законом о електричној енергији Републике Српске и Директивом о интерном тржишту електричне енергије, као и постојеће неразумијевање нужног степена независности дистрибутивне дјелатности у погледу самосталног одлучивања и финансијске одрживости у односу на вертикално интегрисану компанију.

Намјера је била да наставимо гдје смо стали са претходном радионицом коју смо организовали у фебруару мјесецу ове године, те да одржимо још квалитетнију расправу како технички тако и организационо, обрадимо теме које су врло битне у овом моменту за дјелатност дистрибуције, те да укажемо на обавезе, рокове и правила.

У расправи су учествовали министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић са сарадницима, чланови управе Мјешовитог холдинга Електропривреда Републике Српске Матично предузеће Требиње Матичног,    директори и чланови управе дистрибутивних предузећа у систему Електропривреде, представници Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске, представници Техничког савјета оператора дистрибутивног система, представници УСАИД-овог ЕПА пројекта - пројекта асистенције енергетском сектору, представници Секретаријата Енергетске заједнице, чланови управе дистрибутивних предузећа, представници дирекције за послове ОДС-a у Матичном предузећу, представници Техничког савјета електродистрибуција, представници Eвропске банке за обнову и развој, Регулаторне комисије за енергију Федерације БиХ, Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, Федералног министарства енергије, рударства и индустрије, Електропривреде БиХ, Електропривреде Хрватске заједнице Херцег Босне.

Такође, велики допринос раду ове радионице су дали чланови мреже службеника за усклађеност при Енергетској заједници, тј. представници оператора дистрибутивних система из земаља чланица Енергетске заједнице (Србије, Сјеверне Македоније, Грузије и Украјине), који су представили искуство земаља из којих долазе, како је организована дистрибутивна дјелатност, каква је тренутна структура и на које су све препреке и изазове наишли у процесу раздвајања дјелатности.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић поручио је да је циљ да Српска и даље буде фактор у енергетском сектору региона с обзиром на своје капацитете и планове у том смислу.

"Најважнији план је развој нашег енергетског система, те изградња нових производних објеката, али и унапређење начина управљања енергијом након што је произведемо и дистрибуишемо крајњем потрошачу и корисницима", рекао је министар Ђокић новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да је енергетски систем Српске озбиљно кренуо у процес транзиције, као и у реструктурисање јавног предузећа "Електропривреда Републике Српске“.

Министар Ђокић је рекао да је у пет дистрибутивних фирми овог великог предузећа спроведен процес реструктурисања и реорганизације, односно да су раздвојене дјелатности – производна, мрежна и снабдијевање.

"То је сада нова конфигурација односа у нашем енергетском систему, што у првим мјесецима примјене даје позитивне резултате. Наравно, систем је потребно и даље дограђивати и поправљати у смислу унапређења пословања", рекао је Ђокић.

Он је најавио да у наредном периоду слиједи и реструктурисање производних предузећа по сличном моделу.

"Мени је важно да смо као Влада имали храбрости донијети нови Закон о електричној енергији, а завршна фаза примјене овог акта кренуће почетком наредне године. У том смислу смо имали интензивне односе и добру комуникацију са нашим партнерима и организацијама из међународне заједнице попут Америчке агенције за међународни развој /УСАИД/", навео је он.

Ђокић је додао да је остварена добра сарадња и са Секретаријатом Енергетске заједнице на плану спровођења смјерница и директива ЕУ, а све са циљем да се енергетски сектор региона усклади са стандардима и да у будућности функционише на тржишним принципима.

Директор Пројекта асистенције енергетском сектору УСАИД-а Мак Каменица рекао је да је циљ усклађивање енергетског сектора у БиХ са прописима ЕУ ради повезивања регионалних тржишта, као и да локални потрошачи могу бирати од кога и по којим условима желе куповати електричну енергију.

"`Електропривреда Српске` је прва у БиХ која је кренула у процес раздвајања дјелатности, а слично ће услиједити и у Федерацији БиХ", рекао је Мак Каменица.

Расправа је окупила око 30 учесника у Бањалуци и око 30 учесника који су пратили и учествовали путем линка.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.