Sign In

У наредним данима дефинисати модел сарадње

Објављено:

​Наредних дана требало би да буде дефинисан модел сарадње Министарства одбране Србије са три стратешка предузећа у Републици Српској - бијељинским "Орлом", бањалучким "Kосмосом" и Фабриком мотора специјалне намјене Пале, договорено је на састанку министра индустрије, енергетике и рударства Српске Петра Ђокића и министра одбране Србије Александра Вулина.

Министар Ђокић је, након састанка у Бањалуци, рекао да је Република Српска спремна да стави на располагање све моделе за сарадњу које има у правном смислу, а то је могућност уласка у капитал, формирање заједничких предузећа или развијање неког другог облика партнерства.

"То је сада обавеза да учине правни тимови Републике Српске и Србије, али је за нас најважније воља и спремност да се стање у овим предузећима промијени интензивнијом сарадњом и присуством Србије у оквиру ова три предузећа", појаснио је министар Ђокић.

Он је рекао да се, путем Министарства одбране Србије, а за потребе одбране Србије, као и за друге потребе наступа ова три предузећа и на другим тржиштима, настоји омогућити далеко квалитетније пословање и додијелити одређени нови послови или повећати обим послова које већ ова предузећа извршавају за потребе система одбране у Србији.

"Овим ће сва три предузећа имати могућност за нове послове, чиме ће бити упослени њихови капацитети и остварени далеко повољнији финансијски резултати", истакао је министар Ђокић.

Министар је подсјетио да ова три предузећа из Српске послују са извјесним потешкоћама, истичући да бањалучки "Kосмос", који је био потпуно посрнуо, данас има уговорених послова за око шест милиона KМ за ову годину, те послује стабилно и редовно измирује плате.

"То није довољно, желимо да се `Kосмос` даље развија и да му кроз овај вид сарадње обезбиједимо нову развојну димензију кроз сарадњу са Министарством одбране Србије и другачији његов статус јер постоји иницијатива за приватизацију овог предузећа", нагласио је министар Ђокић.

Он је истакао да је од великог значаја да се активност између влада Србије и Републике Српске која траје дужи низ година кроз Споразум о специјалним паралелним везама настави и да за то постоји политичка димензија.

Министар је такође подсјетио да је и до сада за потребе Министарства одбране Србије било ангажовања поменута три стратешка предузећа из Републике Српске.

Он је рекао да су на данашњем састанку у Бањалуци кандидована још два предузећа из Српске која би могла бити предмет будуће сарадње са Министарством одбране Србије - Фабрика пречистача у Рогатици и фабрика у Рудом, али да није било прецизног изјашњавања док не буду сагледане могућности сарадње са њима.

Министар Ђокић је изразио захвалност министру Вулину за напор којег је до сада Србија чинила да помогне привреду Републике Српске, истичући да ће активности у погледу наведене сарадње бити корисне за обје стране.

Он не очекује да ће бити неких озбиљнијих проблема за ову врсту послова о којима је данас било говора, истичући да је могуће да ће бити тешкоћа приликом преласка границе у тренутку транспорта средстава или након њиховог ремонтовања и завршетка.

"Очекујем да ће се то питање моћи ријешити и вјерујем да ово треба да разумију и људи у институцијама БиХ и да подрже овакве напоре који иду ка томе да помогнемо сопствену привреду", закључио је министар Ђокић.

Министар одбране Србије Александар Вулин оцијенио је да су политички односи између Србије и Српске на највишем могућем нивоу.

"Политички односи не треба да буду једино што нас повезује и спаја. И економски односи морају да буду подигнути на ниво политичких односа које имамо", рекао је министар Вулин новинарима након састанка са министром Ђокићем.

Министар Вулин је рекао да је дошао у Бањалуку по наређењу предсједника Србије Александра Вучића да ради на конкретним механизмима помоћи намјенској индустрији Републике Српске, како да се повеже са Министарством одбране Србије, како да се унаприједе њихови капацитети, те да се разговара о модалитету уласка у њихово власништво.

"Разговарали смо о томе како да технологију, људе, традицију и све оно што намјенска индустрија у Републици Српској посједује ставимо у функцију и подигнемо на виши ниво сарадње са Министарством одбране Србије", истакао је министар Вулин.

Он је рекао да је ово одлична могућност да се задовоље потребе Војске Србије, а да се, исто тако, унаприједи пословање и живот људи у Републици Српској.

Министар Вулин је закључио да је Министарство одбране Србије посебно заинтересовано за ремонт њихових противваздухопловних система у бањалучком "Kосмосу", ремонт тенковских мотора у Фабрици мотора специјалне намјене Пале, те за ремонт и модернизацију одређених ваздухоплова из њиховог система, истичући да је ријеч о вишемилионским пословима.

На питање да ли има мјеста за сарадњу са намјенском индустријом у БиХ, министар Вулин је рекао да Министарство одбране Србије за сада сарађује са намјенском индустријом Српске и да је то сасвим довољно.

Након састанка у Министарству индустрије, енергетике и рударства, разговори су настављени у Кабинету предсједника Републике Српске, гдје су министри Ђокић и Вулин упознали предсједника Милорада Додика о резултатима данашње посјете и плановима за наредни период.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.