Sign In

Настављене активности на спровођењу Споразума

Објављено:

​Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић и замјеник губернатора Нижњеновгородске области Евгениј Борисович Љуљин констатовали су данас у Бањалуци да сарадња Српске и ове руске области може бити додатно унапријеђена у дрвопрерађивачкој, намјенској, хемијској, ауто и металопрерађивачкој индустрији.

Министар је истакао да је на састанку са делегацијом Нижњеновгородске области исказан интерес за отварање представништва или канцеларије Републике Српске у Нижњем Новгороду.

"Изражен је интерес да буде отворена и канцеларија Нижњег Новгорода у Бањалуци да бисмо интензивирали сарадњу, као и за формирање заједничких предузећа и размјену пословних активности, чиме би био повећан обим спољнотрговинске размјене", рекао је министар Ђокић након састанка делегација Владе Српске и Нижњеновгородске области.

Он је изразио задовољство што је у посјети Републици Српској делегација Њижновгородске области и подсјетио да је у мају потписан Споразум о сарадњи ове области и Републике Српске.

"Недавно је овдје боравила делегација ове руске области која је заинтересована за производњу медицинске опреме. Нижњеновгородска област је једна од најразвијенијих у Русији и сигурно је да је за нас сарадња са њом од огромног значаја", додао је министар Ђокић.

Замјеник губернатора Љуљин  је нагласио да је Русија заинтересована за све видове сарадње са Републиком Српском.

Он је истакао да је сарадња са Републиком Српском и њеним институцијама је била изузетно успјешња, те да очекује да ће се она наставити у истом интензитету и у наредном периоду.

"Томе у прилог иду и редовни сусрети предсједника Русије и Републике Српске Владимира Путина и Милорада Додика, али и посјета Бањалуци министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова. Моја област је веома заинтересована за сарадњу са Српском и сигурно ћемо учинисти све да буде додатно унапријеђена у различитим областима. Вјерујем да, уз економију, морамо продубити и наше духовне односе, јер смо братски народи“, рекао је Љуљин и изразио задовољство због изградње руско-српског храма и културног центра у Бањалуци.
Састанку са делегацијом Њижновгородсје области присуствовали су и потпредсједница Владе и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, министар трговине и туризма Предраг Глухаковић и министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.