Sign In

Ћопићеве стазе стваралаштва за све будуће генерације

Објављено:

Помоћник министра за културу Тања Ђаковић у Хашанима отворила је манифестацију “Ћопићевим стазама дјетињства” посвећену писцу Бранку Ћопићу.

Тања Ђаковић је  рекла да је идеја да се ревитализује Ћопићево родно мјесто да би отели од заборава овог писца и на овај начин сачували јер он заслужују сву пажњу.

„Идеја је да се родно мјесто и родна кућа Бранка Ћопића поставе као прве тачке културне, књижевне руте на овим просторима, те да се повезивањем локација Хашани, Стричићи и Козара истакне у први план наша културна и књижевна баштина и наши књижевни великани Ћопић, Кочић и Куленовић“  истакла је Ђаковићева.

Она сматра да је овогодишња манифестација “Ћопићевим стазама дјетињства”, која је данас почела, посебна с обзиром на то да је ове године завршена изградња реплике Ћопићеве родне куће.

Ђаковићева је данас у Хашанима рекла да се нада да није усамљена у осјећају поноса што је завршена та изградња уз финасијску подршку Министарства.

„Настављамо да ревитализујемо овај простор додатним садржајима и замислили смо да га можда отворимо за неке нове и будуће књижевне великане. Сигурна сам да подгрмечки амбијент којим провијава Ћопићево дјело и његови чувени живописни ликови могу да буду инспирација за све који се баве књижевним дјелом” рекла је Ђаковићева.

Она је нагласила да обиљежавање манифестација посвећених књижевним великанима ових простора има вишеструку улогу и значај јер су они дио овог културног и националног идентитета.

„Имамо обавезу да се сјећамо и указујемо на њих, те да младим генерацијама преносимо све оно што смо ми учили“ додала је Ђаковићева.

Према њеним ријечима, Ћопић је један од писаца који се највише прожима кроз наш васпитно-образовни систем и културу.

„Управо то је један од разлога што смо поносни на све што смо до сада урадили и оно што ћемо урадити“ поручила је она.

Извршни директор удружења “Сцена” Нови Град Срећко Марчета подсјетио је да се у родном мјесту Бранка Ћопића већ 12 година одржава Књижевна колонија “Ријека мисли”.

„`Сцена`, осим тога, његује сјећање на Бранка Ћопића у свом раду. Имамо и младе глимце из Хашана који раде са нама. Ове године у сарадњи са Министарством просвјете и културе организовали смо манифестацију `Чувари баште сљезове боје`”, рекао је Марчета.

Начелник општине Крупа на Уни Младен Кљајић сматра значајним што је ресорно министарство подржало пројекат “Башта сљезове боје”.

„Сматрамо да су значајне све манифестације и сви пројекти који имају везе са Бранком Ћопићем. Ћопић је наш крај учинио познатим и ми смо поносни на њега“  истакао је Кљајић.

У Спомен-школи “Бранко Ћопић” у Хашанима, гдје је одржана манифестација, глумци из Бањалуке, Приједора и Новог Града Драгослав Медојевић, Зоран Станишић, Деан Батоз, Желимир Ривић, Мила Шашо, Слободан Дрљача и Никола Кутлија извели су представу “Кад Ћопићи славе” аутора Срећка Марчете.

У организацији општине Крупа на Уни и Фондације “Бранко Ћопић” из Бањалуке сутра ће у Хашанима бити одржано дружење посвећено Бранку Ћопићу.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.