Sign In

Бољи услови рада за Музеј савремене умјетности

Објављено:

​​Министар просвјете и културе мр Наталија Тривић посјетила је данас Музеј савремене умјетности Републике Српске и са директором ове музејске установе Саритом Вујковић разговарала о плановима и програму рада у нарeдном периоду, актуелној изложбеној поставци, као и предстојећим радовима на обнови зграде Музеја.

Она је истакла важност рада ове музејске установе као једне од најрепрезентативнијих установа културе у Републици Српској те изразила спремност да се заједничким настојањима њено дјеловање, као и цјелокупна умјетничка сцена и култура, издигну на још виши ниво.

„Изузетан квалитет изложби, као и цјелокупног програма рада обиљежио је рад Музеја савремене умјетности у протеклој години. Гостујуће изложбе, нaступи нa мeђунaрoднoj сцeни, привлaчeње стрaних aутoрa у Бaњу Луку и Републику Српску, бројност публике која је посјетила Музеј, све су то вриједни показатељи“, истакла је Тривићева.

Она је подсјетила да је Влада Републике Српске обезбиједила средства за обнову крова и зграде Музеја у износу од 486.000 марака.

„Ови радови, које очекујемо са почетком грађевинске сезоне, означиће још боље услове за рад. Нaдaм сe дa ћe тo бити вjeтaр у лeђa нaшoj устaнoви културe кoja ћe дoдaтнo пoбoљшaти услoвe зa рeaлизaциjу својих aктивнoсти“, истакла је Тривићева.

Говорећи о важности рада и дјеловања ове музејске установе, министар Наталија Тривић је нагласила и колико је важна њена повезаност са Академијом умјетности Универзитета у Бањој Луци, односно доступност њених програма овдашњим студентима Академије.

Директор Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић рекла је да Музеј у  нову годину улази са великим плановима те да је све спремно за обнову зграде која се очекује почетком прољећа.

„Обнови претходи  израда планова који треба да обухвате потпуну обнову зграде у неколико фаза која би могла да траје и неколико година, али бисмо након тога добили потпуно модернизовану институцију са просторима прилагођеним за разне изложбе које су потребне за савремену умјетничку сцену“, рекла је Вујковићева.

Она је нагласила и да је прије саме обнове било неоходно да се уради обнова депоа и музејских експоната.

„Управо је то повод за реализацију сталне поставке која ће бити презентована публици почетком 2021. године, када ћемо прославити и 50 година од оснивања музеја“, истакла је Вујковићева те додала да ће тај процес ићи паралелно са свим овим пословима.

Са новим просторијама Музеј ће добити и нову библиотеку са читаоницом која ће бити отворена за све грађане, а посебно значајна за студенте.

„Имаћемо и нови центар за истраживање и радићемо дигитализацију грађе и вјерујемо да ће ти нови садржаји обезбиједити и нове могућности које овакве институције свуда у свијету нуде“, најавила је Вујковићева.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.