Sign In

Значајно повећан обухват дјеце предшколским васпитањем

Објављено:

Поводом обиљежавања „Дјечије недјеље“ вршилац дужности помоћника министра за предшколско и основно образовање Наташа Цвијановић данас је присуствовала завршној манифестацији  у Дјечијем вртићу „Драган и Зоран“ у Бијељини у којем борави 300 малишана.
Тим поводом је изјавила да је проценат обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем у Републици Српској 27 одсто.
„Врло смо близу циља да тај обухват до краја наредне године буде 30 процената, како је зацртано Статегијом развоја образовања, рекла је  Наташа Цвијановић.
"Велики број локалних заједница улаже додатна средства за отварање предшколских установа и имамо много иницијатива за отварање вртића у општинама гдје их до сада није било, као што су Хан Пијесак, Станари и Рудо", изјавила  је Цвијановићева у Бијељини.
Она је нагласила да је право на образовање посебно важно и да се улагање у рани развој дјеце вишеструко враћа друштву у цјелини.
"Република Српска улаже велике напоре да се унаприједе наставни планови и програми у најбољем интересу дјетета, модернизовали смо и реконструисали многе школске објекте, а радићемо и на стручном усавршавању васпитно образовних радника", рекла је Цвијановићева.
Говорећи о раду у условима вируса корона, она је оцијенила да је пандемија показала колико је важно здравље и брига о њему и додала да су дјеца, родитељи, васпитачи и просвјетни радници у Републици Српској врло одговорни.
"Министарство просвјете и културе улаже велике напоре за унапређење цјелокупног система васпитања и образовања и стварање стимулативног окружења је наш императив, чиме се унапређују прилике за живот наших младих људи“, навела је Цвијановићева.
Директор вртића "Драган и Зоран" Горан Гашић рекао је новинарима да је проценат обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем у Бијељини нешто изнад 30 одсто, захваљујући раду приватних вртића попут овог.
"У предшколским установама сваког дана водимо рачуна о дјечијим правима, радимо на јачању њихових права и истовремено их учимо да морају и да испуњавају неке своје обавезе на прави начин", навео је Гашић.
Он је изразио наду да ће Бијељина и друге локалне заједнице изједначити права дјеце и обезбиједити субвенције за њихов боравак и у приватним предшколским установама.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.