Sign In

Министар Наталија Тривић о актуелностима у образовању

Објављено:

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић заједно са директором Републичког педагошког завода Предрагом Дамјановићем и директором Завода за уџбенике и анставна средства Источно Ново Сарејво Бојаном Ђенићем одржала је данас конференцију за новинаре на којој је представила актуелности у области образовања.

Осврћући се на одвијање наставе и све чешћа питања о евентуалном продужењу часова, министар Наталија Тривић истакла је да се чека  мишљење епидемиолога из Института за јавно здравство Републике Српске у вези са продужењем наставног часа.

„Морамо бити свјесни преузимања ризика враћањем ученика у одјељења у укупном броју. Немогуће је организовати наставни час од 45 минута у условима када су ученици распоређени у двије групе. Искључива надлежност Института за јавно здравство Републике Српске је да донесе препоруке у вези са начином одвијања наставе у Републици Српској“, рекла је министар Наталија Тривић.

Истакла је да је од почетка школске године око 1700 ученика оболило од вируса корона што је у односу на укупан број ученика 0,8 одсто, што је према мишљењу епидемиолога прихватљиво кретање, због чега се настава одвија у учионицама.

Истакла је да се у  сарадњи са РТРС-ом снимају часови за ученике основних школа који су у изолацији, да би снимање  требало бити завршено 17. марта, те да ће наставници који су снимали часове биће плаћени за допуни рад у складу са Законом о раду, Посебним колективним уговором и Правилником о финансирању основних школа.

„Нисмо у могућности да организујемо програм припреме пред полазак у школу који смо проводили у вртићима и школама,  због саме организације наставе, али уписи у прве разреде иду планираном динамиком“, рекла је министар Наталија Тривић.

Истакла је да је упућен допис Институту у вези са извођењем екскурзија и школа у природи у овој школској години и организован састанак са Асоцијацијом туристичких агенција како би се размотриле могућности обештећења родитеља који су уплатили екскурзије и школе у природи.

„У зависности од процјене Института, родитељима ће бити понуђене алтернативне опције, а уколико остану при ставу да желе поврат новца, тако ће бити и учињено“, рекла је министар Наталија Тривић као и да ће у вези са прославом матура бити поступано у складу са закључком Института.

Истакла је да је Министарство одлуку о обустављању наставе у Љубињу и Билећи донијело на основу јединственог захтјева директора ове регије који су навели да се земљотрес осјетио у Билећи и Љубињу, те врло мало у Требињу, а да се на подручју општине Берковићи, Гацко и Невесиње није осјетило подрхтавање. Локални штабови за ванредне ситуације ће даље слати препоруке Министартсву по питању реализације наставе на том подручју.

Истакла је да су у децембарском земљотресу оштећени поједини школски објекати, да се  врши  процјена штете, али да сви ученици похађају наставу.

Навела је да су почели са радом ресурсно-стручни центри за инлузивно васпитање и образовање дјеце са сметњама у развоју предшколског и основношколског узраста. „На то смо поносни, јер до сада смо ресурсно-стручне центре имали искључиво у сјеверо-западном дијелу Републике Српске а сада су заступљени у херцеговачкој, сарајевско-романијској и семберској регији“, рекла је министар Наталија Тривић.

Истакла је да ће бити издвојена додатна средства за превоз ученика у оним дијеловима Републике Српске гдје имамо потешкоће са немогућношћу организације превоза.

У области средњег васпитања и образовања, рекла је министар Наталија Тривић, прикупљамо податке како бисмо креирали уписине политике за нову школу годину, а највећа очекивања су од локалних савјета и заједница јер оне диктирају уписне политике.

„Практична настава се одвија код послодаваца уз прописане епидемиолошке мјере. Очекујемо у овој години опремање кабинета практичне наставе, слиједи дигитализација средњих школа и реформа гимназија. Највећа издвајања биће за обуке наставника“, рекла је министар Наталија Тривић додавши да је започео процес ревизије и адаптације уџбеника у складу са правилнцима о стандардима квалитета уџбеника.

Истакла је да ученици прве тријаде са почетком нове школске године неће морати да носе уџбенике у школу, јер ће бити урађена дигитализација садржаја из уџбеника за прва три разреда, те ће све учитељске учионице бити опремљене дигиталном опремом.

Истакла је да је то један од начина да се  растерете ђачке торбе. Најавила је да ће Министарство и ове године набавити уџбенике за прва два разреда основне школе и свако треће и наредно дијете из вишечланих породица и позвала локалне заједнице да у скалду са својим буџетима изврше набавку уџбеника за оне категорије за које су планирали.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је да РПЗ треба да донесе наставни план за основне школе који би требао да растерети ученике додатних часова, те да ће бити настављен рад на иновирању наставних програма.

„У плану је и нови НПП за гимназије, јер је посљедњи пут иновиран прије десет година. Када је ријеч о средњим стручним и техничким школама, завршени су стандарди занимања и то је огроман посао који је урађен са привредном заједницом“, истакао је Дамјановић и додао да РПЗ, када је ријеч о уџбеничкој политици, треба убудуће да води рачуна о томе да ли је уџбеник у складу са правилником који јасно прописује улоге рецензента и аутора.

„Нама треба уџбеник који ученик разумије и који ће му послужити за даље истраживање и рад“, рекао је Дамјановић.

Директор Завода за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево Бојан Ђенић истакао је да је Завод расписао 26. новембра конкурс за израду за 17 уџбеника основних школа  и 99 уџбеника средњих школа.

“Искористио бих прилику  да позовем све  ауторе који могу да доставе рукописе, посебно за средњу школу  јер ту имамо доста проблема у смислу  да се не могу набавити адекватни уџбеници у средњим стручним школама. Што се тиче осталих уџбеника који нису  обухваћени овим новим планом уџбеника  ми ћемо извршити освјежавање  илустрација, насловних корица, редизајнирање  и замјене слика за пет уџбеника”, рекао је Ђенић.

Навео је да је направљено упутство за ауторе уџбеника у којем  се тражи да дају своја мишљења, приједлоге и сугестије уколико увиде грешке у неким уџбеницима и у складу с тим ћемо извршити ревизију и избацивање вишка садржаја у 22 уџбеника.

У вези са процесом дигитализације садржаја појединих уџбеника, Ђенић је истакао да су у 2020. години смо дигитализовали седам нових садржаја, а за 2021. годину планирају дигитализацију садржаја за 14 нових уџбеника.

„Биће урађена дигитализација садржаја уџбеника прве тријаде како бисмо олакшали ђачке торбе за најмлађе основце. Ове године штампање уџбеника ћемо радити на волуминозном папиру који ће бити знатно лакши од обичног папира“, навео је Ђенић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.