Sign In

Министар Малешевић на конференцији о стручном образовању у Бечу

Објављено:

Министар просвјете и културе Републике Српске др Дане Малешевић учествује у раду регионалне конференције „Развој квалитета у средњем стручном образовању“ – Приоритети у развоју квалитета у Босни и Херцеговини, Црној Гори, Србији и Аустрији, која се данас и сутра одржава у Бечу.

Конференција представља својеврсну припрему за нови регионални пројекат „Управљање и осигурање квалитета у средњим стручним и техничким школама“ у БиХ, Србији и Црној Гори, чије спровођење планира Култур Kонтакт, Аустрија у 2018. години.

Kao приоритетне области у контексту осигурања квалитета у средњим стручним и техничким школама, министар Малешевић је навео вредновање и осигурање квалитета образовно-васпитног рада кроз самовредновање и спољашње вредновање квалитета рада средњих стручних и техничких школа.

„На основу резултата вредновања квалитета рада, школа сачињава план за унапређење квалитета рада у областима дефинисаним стандардима осигурања квалитета рада школе а прописано је седам стандарда осигурања квалитета“, појаснио је министар Малешевић.

Приоритет је, према његовим ријечима, и систем дуалног образовања у средњим стручним и техничким школама, кроз унапређење и побољшање сарадње привреде и школа.

„Веома је важно унапређење квалитета извођења практичне наставе код послодавца, која  треба бити заснована на сљедећим принципима: стручности, законитости, заштити и безбједности ученика и праву ученика на избор послодавца за обављање практичне наставе. Ово се односи и на оне ученике у стручним и техничким школама који практичну наставу изводе у школским кабинетима“, истакао је министар Малешевић.

Школа утврђује потребе обавезног организовања и програм праксе ученика у трајању од двије седмице у континуитету у току наставне године под надзором школе а у складу са одговарајућим нормативима, што се регулише уговором.

Министар Малешевић је указао и на значај повезаности средњег стручног образовања са праксом и преношење предузетничког начина размишљања, као и позитивног услужног приступа.

„У области стручног образовања Аустрија има велика искуства, нарочито у преношењу свеобухватних компетенција за производњу, пружање услуга и њихов пласман на тржишту“, рекао је министар Малешевић.

Од изузетне важности је обука наставника стручно-теоријских предмета, као и наставника практичне наставе у средњим стручним и техничким школама, како би што квалитетније реализовали наставне планове и програме практичне наставе.

„Ученици се заједно са својим наставницима који имају професионална искуства, те заједничким пројектима, које школа реализује са привредом, припремају за реалан излазак на тржиште рада и послодавци ће добити компетентне свршене средњошколце у стручном образовању, који се одлуче за свој први посао“, нагласио је министар Малешевић.​​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.